Skip to main content

SZÍVEM! ÚSZIK A HÁZ!

Ébredtél már valaha madárcsicsergésre, a falevelek finom zizegésére, a nádas visszafogott, selymes susogására? Kortyoltad már a kávédat komótosan házad teraszán, a tó felett elsuhanó vadkacsák elnyújtott szárnycsapásait nézve? Álmunkat megvalósítva, hogy a víz otthonod harmóniájának legtermészetesebb élményét nyújthassa, kart karba öltve a hazai vizek legtrendibb úszóházának gyártójával, felpattintottuk álomotthonodat egy vízen ringó Wiking-pontonra!

AZ ÚSZÓHÁZ PARTTAL TÖRTÉNŐ ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA A VÍZEMELKEDÉSÉT, MOZGÁSÁT FIGYELEMBE VÉVE A CÉLSZERKEZETŰ VAGY TŰZIHORGANYZOTT BEJÁRÓHÍD IS KÖNNYEN KIALAKÍTHATÓ, DE AKÁR ALUMÍNIUMBÓL, FENYŐDESZKABURKOLATTAL VAGY TŰZIHORGANYZOTT JÁRÓRÁCCSAL IS MEGOLDHATÓ.

E gy év sem telt el, hogy a szentendrei kikötőnkbe telepített Kontex mobilházak gyártójának ötlete találkozott klubtagjaink igényeivel: mi lenne, ha a hajók megnyugtató közelségét nyújtó, használatra készen berendezett, hűtő-fűtő klímával ellátott, vagyis az év minden napján használható mobilházak vízre kerülnének? Az ötlet, nemhiába, briliáns volt, hiszen az úszóház amellett, hogy 33,2 m2-en nappalival, étkezővel, két hálószobával és teljesen felszerelt, gépesített konyhával, valamint fürdőszobával biztosítja a pihenni vágyó családok és baráti társaságok kényelmét és komfortját, a hatalmas bukó-nyíló ablakain át páratlan kilátás nyílik a természetre vagy akár a terasz mellé kikötött, békésen himbálózó hajóra. Ha mindez nem lenne elég, és még több szabadságra vágynánk, a lépcsőfeljáróval összekötött, korláttal ellátott 32 m2-es tetőterasz további lehetőséget nyújt a napozáshoz, partikhoz vagy a borhűtővel ellátott, napernyővel védett, elegáns elvonuláshoz.

Mitől úszik a ház?

Leginkább attól, hogy a tökéletesen kialakított, speciális tervezésen és gyakorlati megvalósításokon alapuló Wiking-ponton stégrendszer – ami a 2020. évi MAHART Nyaralóhajó Program keretén belül a Tiszán, a Bodrogon és a Tisza-tavon összesen már 27 kikötőben bizonyított –, kompromisszumok nélküli, biztonságos alapot garantál az úszóháznak. Az alapvetően három darabból álló, egyenként 12×2 m-es stégelem attól függően, hogy mekkora méretű teraszról kívánjuk vízbe lógatni a horgászbotunkat, igény szerint bővíthető, ráadásul a pluszteherbírás kialakítása sem jelent akadályt, ugyanis a pontont víz felett tartó, zártcellás habbal töltött 6 db polietilén tartály a ránehezedő súlyt figyelembe véve akár 10 db-ra is könnyen és gyorsan növelhető. Az egymásba kapcsolható pontonrendszer Hajózási Hatóság által jóváhagyott, típusbizonyítvánnyal rendelkező tűzihorganyzott acélszerkezetének borítása büdzsétől függően, személyre szabottan választható: a szibériai vörösfenyő, a WPC vagy a trópusi faburkolat egyaránt hosszú távú, minőségi járófelületet biztosít a mezítlábas talpaknak is.

Engedélyek viharában

Romantikus azt gondolni, hogy egy úszóházat bárhová telepíthetünk, hiszen ahogyan egy ház esetében sem kezdjük el kiönteni a betont építési engedély nélkül, csak mert megtetszett egy terület, úgy az úszóházak és stégek telepítésénél is szükség van a szakhatóságok engedélyeire. A létesítési engedély, amely a part és a vízterület használatának jogosultságára irányul, valamint a használatbavételi engedély csak néhány azok közül, amire a pontonrendszer és az úszóház telepítése során szükség van, amelyek beszerzése, lássuk be, megingathatatlan beruházási kedvünket némileg visszafoghatja.

Három hónap? Megoldjuk!

Ahhoz, hogy az álom-ötlet gyorsan, akár 3 hónap alatt – az engedélyeztetéstől a tervezésen át a kivitelezés, szállítás és telepítés idejét is beleértve – megvalósuljon, csupán annyi kell, hogy jól tervezzünk. Ha az úszóház csendes vizű, hullámvédett helye fejben már megvan, első feladatként célszerű bejárni a terepet és felmérni a helyszínt, valamint a lehetőségeket. A tervezésre és az engedélyeztetésre ez alapján pikk-pakk elkészítjük az ajánlatot, melyet követően elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot. Ebben az időszakban már érdemes részleteiben megtervezni a házat és pontosítani az úszóművet, és ha a létesítési engedély is a zsebben van, indulhat a megrendelés, a szállítás és a telepítés, majd a gondtalan, jól megérdemelt pihenés.

WIKING ÚSZÓMŰ


ALAPTERÜLET: 12×2 MÉTER –BŐVÍTHETŐ
ENGEDÉLY: TÍPUSBIZONYÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐ
KIALAKÍTÁS: TŰZIHORGANYZOTT
ACÉLSZERKEZET
ÚSZÓTEST: 6–10 DB POLIETILÉN
TARTÁLY, ZÁRTCELLÁS HABBAL TÖLTVE
BORÍTÁS: SZIBÉRIAI VÖRÖSFENYŐ,
WPC VAGY TRÓPUSI FABURKOLAT
ÁR: EGYEDI IGÉNYEK ALAPJÁN