Skip to main content

EGY DARABKA SZABADSÁG

Hajót venni elköteleződés. Nemcsak egy jelentős beruházás, hanem egy életforma mellett is. Miként jussunk el a hajóvásárlásig, mi alapján hozzuk meg a döntésünket, milyen segítséget tudnak adni a választáshoz a szakértők? Lássuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat kezdőknek és haladóknak!

DOLGOZZ SZAKÉRTŐVEL!

Az rendben van, hogy egy hajótulajdonos barát vagy ismerős inspirál minket arra, hogy magunk is a vásárlás útjára lépjünk. Az viszont nem feltétlenül hasznos, ha mindenáron ugyanazt akarjuk, ami az ő birtokában van, vagy a saját választása (vágyai) felé terel minket, hiszen elképzelhető, hogy sem igényeink, sem lehetőségeink nem azonosak. Ha pedig nem azok, nyilván másfajta hajó az, ami igazán nekünk való. A lehetőségek tárháza széles – Düsseldorfban szinte minden évben „szerény” 2000 hajót állítanak ki, a választék tehát óriási –, így mindenkinek érdemes kitapasztalnia, mire van valójában szüksége. Ebben nyújthat segítséget egy tapasztalt tanácsadó

 

MIT KÍNÁLUNK MI?

MINDENT. WIKINGJEINK UGYANIS A KIVÁLASZTÁSTÓL AZ ÜZEMELTETÉSI, FENNTARTÁSI KÖLTSÉGBECSLÉSIG, VALAMINT AZ ÜZEMBE ÁLLÍTÁST KÖVETŐ SEGÍTSÉGNYÚJTÁSIG VÉGIGKÍSÉRIK AZ UTAT. TÚRAHAJÓ VAGY VÍZISPORTOKRA IS ALKALMAS HAJÓ A VÁGYAD TÁRGYA? ESETLEG EGY „ALL-ROUNDER”, AMI MINDENHEZ MEGFELEL? ÚJ LEGYEN VAGY HASZNÁLT? A KÉRDÉSEK SORJÁZNAK, DE HA VAN EGY TANÁCSADÓ, AKIVEL BIZALMI KAPCSOLAT ÉPÜL KI, AKKOR A KÉRDŐJELEK HAMAR KIEGYENESEDNEK.

VOND BE A CSALÁDOT!

A döntés meghozatalánál nem érdemes „szólóban hajózni” – kivéve persze, ha a hajót egyedül akarjuk használni. Ha viszont a családdal együtt szeretnénk vízre szállni, akkor a döntést is közösen kell meghozni. Hogy miért? Vegyünk egy mindennapi példát! Képzeljük el azt, hogy mi magunk nem főzünk, de ajándékba otthonra megveszszük a legújabb, legnagyobb teljesítményű, kütyükkel teli tűzhelyet. Csak éppen a család szakácsának teljesen más igényei lennének, ezeknek viszont nem felel meg a „csodamasina”

MIT KÍNÁLUNK MI?

VÁSÁRLÁS ELŐTT VOND BE A CSALÁDOT, KÉRD KI A VÉLEMÉNYÜKET, DÖNTSETEK KÖZÖSEN, MERT LEHET, HOGY VALAKINEK A TELJESÍTMÉNY ÉS A MŰSZAKI JELLEMZŐK AZ ELSŐDLEGESEK, MÁSNAK PEDIG AZ ESZTÉTIKA, A KABIN BERENDEZÉSE ÉS FELSZERELTSÉGE. NEM MINDEGY, HOGY EGYBEN VAGY KÜLÖN VAN-E A ZUHANYZÓ ÉS A VÉCÉ, NEM MINDEGY, HOGY MILYEN A VIZESBLOKK, A KONYHA. A HAJÓNAK ÖRÖMÖT KELL SZEREZNIE ÉS ÉLMÉNYT ADNIA, EZÉRT KÜLÖNÖSEN FONTOS, HOGY MINDENKI SZÁMÁRA EGYARÁNT KELLEMES LEGYEN A HAJÓZÁS!

GONDOLJ A KIHASZNÁLTSÁGRA!

Egy hajó megvásárlása önmagában is büszkeséggel tölthet el, hiszen végső soron egy darabka szabadságot veszünk, nem csak egy eszközt ám mit ér mindez, ha nem használjuk? Az álló hajó drága: a fix költségektől nem szabadulunk meg, de élményt sem kapunk. A hajóvásárlás nem titkolt célja, hogy ne csak birtokoljuk, de élvezzük is a hajónk nyújtotta szabadságot.

 

MIT KÍNÁLUNK MI?

ÉVI TIZENÖT-HÚSZ ALKALOM A HAJÓN MÁR MEGLEHETŐS KIHASZNÁLTSÁGOT JELENT. VAN, AKI SZINTE MINDENNAP KIHAJÓZIK, ÉS VAN, AKI JÓVAL RITKÁBBAN, DE UTÓBBINAK IS FONTOS A TUDAT, HOGY VAN EGY POZITÍV ÉLMÉNYEKET BIZTOSÍTÓ „MENEDÉKE”, AMELY MEGADJA A MINDENNAPOKBÓL KISZAKADÁS ÉLMÉNYÉT, ÉS EGY-KÉT ÓRÁRA AKKOR IS KIÜLHET A KIKÖTŐBEN A HAJÓJÁRA, HA VAN NÉHÁNY SZABAD ÓRÁJA.

MENJ EL EGY KÖRRE – VAGY TÖBBRE!

Nem érdemes fejest ugrani a vásárlásba, és a kötelező tanulási folyamat végigjárása után rájönni, hogy a hirtelenjében megvett hajó helyett mégis inkább egy másikra lenne szükségünk.

MIT KÍNÁLUNK MI?

A GONDOS ELŐTANULMÁNYOZÁS ÉS A SZAKÉRTŐVEL FOLYTATOTT ESZMECSERE, SŐT, A KIKÖTŐI SZEMLE SEM HELYETTESÍTI A KIPRÓBÁLÁST. KÉNYELMES A HAJÓ? JÓL KEZELHETŐ? MEGFELEL AKKOR IS AZ ELVÁRÁSAIDNAK, HA A VÍZEN VAGY ÉS KEZEDBEN A KORMÁNY? MILYEN ÉRZÉS, HA ÉLESBEN PRÓBÁLOD KI? MILYEN MÁS HAJÓALTERNATÍVÁK LÉTEZNEK? HA VÉGIGJÁROD EZEKET A LÉPÉSEKET, A VÁLASZTÁSOD IS MAGABIZTOSABB LESZ, HISZEN DÖNTÉSEDET A VÍZEN SZERZETT BENYOMÁSAID ALAPJÁN HOZOD MEG.

 

CSAK FOKOZATOSAN!

A motorozást nem egy superbikekal érdemes elkezdeni, hanem valami kisebb, kevésbé erős géppel. Ez a kijelentés a hajók esetében is érvényes. Megvehetjük a legnagyobb, legerősebb hajót, ám nem biztos, hogy megvan a rutinunk és merszünk ahhoz, hogy ezt az erőt érdemben ki is használjuk. Ha kezdésként egy kisebb hajót választunk, onnan könnyebb átgondoltan továbblépni a nagyobbak felé gyakran az út egy igazi túrajachtnál ér véget, a nagyból visszalépni a rutintalanságból származó esetleges negatív tapasztalatok miatt viszont sokkal nehezebb.

 

MIT KÍNÁLUNK MI?

AKIK A FOKOZATOSSÁG ELVÉT KÖVETIK ÉS VÉGIGJÁRJÁK ENNEK A POZITÍV FEJLŐDÉSI FOLYAMATNAK A LÉPÉSEIT, AZOK ÁLTALÁBAN TÖBBET ÉS A BENNE REJLŐ LEHETŐSÉGEKET JOBBAN KIAKNÁZVA HASZNÁLJÁK A HAJÓJUKAT, MINT AZOK, AKIK KELLŐ TAPASZTALAT NÉLKÜL ELSŐKÉNT EGY NAGYOBB HAJÓVAL KEZDENEK.