Skip to main content

A finnek hasonlóan állnak a hajóépítéshez, mint a többi északi nép, így az Axopar modelljeinél is rendre a funkcionali – tás kerül előtérbe, igaz, ugyanakkor a minőségből, innovatív megoldásokból, kezelhetőségből és a versenyképes árakból sem engednek soha. Bár az Axopar hajók magabiz – tossága akár jó értelemben vett izgalmakat is jelenthet a használóknak, az igazi „dolce vita” a 22 Spyderrel érkezett meg a cég kínálatába. Nem véletlenül emleget – jük mediterrán párhuzamokkal az ezer tó országának termékét: noha formaterve első ránézésre akár célszerszámnak is mutathatja, igazából egy vezetőközpontú, kezes, nagy teljesítményű élményhajó. És ami éppannyira fontos, ezt minden körülmények között tudja! Pont olyan jó vele nyugodt vízen andalogni, mint hullámlovagolni vagy nagyobb távolságokra sprintelni. Mintha előre látná, tudná a közeg és a környezet viselkedését, olyan kiszámíthatóan, segítőkészen viselkedik, mégsem úgy, mint egy családi kombisokkal inkább egy remek, nyitott roadsterre hajaz. Úgy ad élményt, hogy nem áldoz fel semmit ennek oltárán, stabil, biztonságos és végtelenül megbízható.

Érzi a vizet

A hozzáértők pontosan látják a hajótest megpillantásakor, hogy kecses formáját szűk helyeken történő manőverezéshez tervezték, úgy, hogy nyélgázon is hihetetlenül uralja a vizet.

A fedélzetre lépve feltűnő, hogy a 22-es alig billen az utasok beszállásakor, és mocoroghatnak bármennyit menet közben felhőtlen jókedvükben, a Spydert képtelenség kizökkenteni az egyensúlyából. Akár hét szerencsés is élvezheti egyszerre a kis Axopar nyújtotta élményt, ám tény, hogy ez nem a baráti társaságok bulihajója, sokkal jobban illik hozzá kettesben, vállra hajtott fejjel, lobogó hajjal szelni a habokat.

Amennyiben mégis tele – töltenénk a 22-est, többféle konfigurációban is berendezhetjük, akár annak függvényében is, hogy ülő-, avagy tárolóhelyből akarunk többet. Az U alakban beépített kanapé kényelmes és funkcionális, arra tippelünk, ez lesz a legnépszerűbb elrendezés az ügyfelek körében. A minden kivitelben teljesen körüljárható vezetőállás elejére zárt vécé is rendelhető.

A hajó minősége hozza a már – kától elvárt magas színvonalat, ami anyaghasználat terén például azt jelenti, hogy az Axopar elegáns, mégis könnyed választ ad az ultramodern hajókkal kapcsolatos, kimagasló igényekre.

Tudja a dolgát

Egy 22 láb hosszú, könnyű hajóval 200 lóerő egészen vad dolgokat képes művelni. A Mercury blokkja hozza is az elvárásokat, olyan energikusan dolgozik alá az aerodina – mikai tényezőknek, hogy szinte hal – kan duruzsolva könyörög, „lépjünk” már oda a gázra. A vezetői hely is marasztaló, nehéz otthagyni már egy rövid próbaüzem után is. A soft touch funkcióval ellátott műszerpa – nel parádés, a bőrbevonatú, sportos kormánykerék markolászása szinte már érzéki, a fröccsenésálló műsze – rek és kezelőszervek megjelenése briliáns és nem mellesleg minden részletre kiterjedő funkcionalitással is bírnak.

A navigációs rendszer minden külső kiegészítővel kompatibilis, de igazából nem nagy expedíciókra kalibrálták ezt a hajót, hanem a semmihez sem hasonlítható hajós élmények teljes körű kihasználására és élvezetére. Van ugyan a 22-esen elrejthető úszóplatform és teleszkópos létra a vízbe ereszke – déshez, de fürdőzés helyett sokkal izgalmasabb vele látványosan, de roppant stílusosan megérkezni a ve – lencei Lidóra, a Comói-tó bármelyik villájának kikötőjéhez, ugyanakkor tökéletes partner egy bakancslistás, több országot érintő dunai hajós túrához is.

A finnek az Axopar 22 Spyder – rel megmutatják, hogy nem kell másolniuk a mediterrán gyártókat a hamisítatlan „speedboat-feeling” csúcsra járatásához, és az a leg – jobb, ha tengeri hagyományaikra építkezve összegyúrják tapasztalataikat a mérnöki tudásukkal. Ez a hajó mindent tud, amit sokkal drágább vetélytársai, ráadásul a zord északi tengerekre tervezett modell a folyókon és folyamokon méltó módon adja meg tulajdonosa részére a joggal elvárt komfortot és kényelmet.