Skip to main content

WIKING HAJÓS AKADÉMIA

AZ ÁLMOD EGY SAJÁT HAJÓ, HOGY AKKOR VÁGHASS NEKI A VÍZNEK, AMIKOR CSAK AKARSZ? AKKOR FONTOS, HOGY A HAJÓVEZETŐI JOGOSÍTVÁNYT OLYAN HELYEN SZEREZD MEG, AHOL A LEGALAPOSABB ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉPZÉST KAPHATOD.

A Wiking Hajós Akadémia egyedülállóan komplex oktatást kínál, akár motoros, akár vitorlás jogosítványt szeretnél – bár tapasztalatunk szerint a kettő egy csomagban a legnépszerűbb.

Tanfolyamaink a főváros szívében, a Hajógyári-szigeten zajlanak. A hajózási ismereteket tapasztalt szakemberek segítségével sajátíthatod el, az alapcsomag minimum 4×1 gyakorlati és 8×3 elméleti órát tartalmaz, valamint igény szerint helyismereti képzést. A gyakorlati oktatás 2-4 fős csoportokban történik, a motoros és a vitorlás jogosítvány külön-külön és kombináltan is megszerezhető. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a hajót, de a folyót is alaposan megismerd, megértsd, hogyan épít és bont, mikor biztonságos és mikor veszélyes hajózni rajta.

 

A kurzusok márciustól októberig havonta – mindig a hónap elején – indulnak, a hónap végén pedig le is teheted a gyakorlati és elméleti vizsgát. A Wiking Hajós Akadémián ezen kívül tengeri jogosítványt is kaphatsz anélkül, hogy ezért külföldre kellene utaznod. Velünk a Dunán megszerezheted a szükséges tudást és gyakorlatot ahhoz, hogy a hajódat már a nemzetközi vizeken vezethesd. Fontosnak tartjuk, hogy akik nálunk végeznek, kellő rutinnal vágjanak neki a víznek, és mindig tudják, kihez fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal. Egy saját hajó akkor éri meg az árát, ha sokat használják, s hiszünk abban, hogy aki jó felkészítést kap, az magabiztosan ül a kormányhoz, és vízre száll, amikor csak teheti. Akár folyón, tavon vagy tengeren készülsz kormányozni a hajód, fontos, hogy a legjobb szakemberektől tanuld a technikát. Varga Viktor a Wiking Hajós Akadémia motoros gyakorlati okta tója a kezdetektől részt vesz a képzésben.

 

 • Mióta működik az Akadémia?
  • 25 évvel ezelőtt kezdtük meg az oktatást.

 

 • Mi a legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnom, ha a saját hajómat akarom vezetni?
  • Elengedhetetlen a magabiztos elméleti és gyakorlati tudás, mely fokozatosan szerezhető meg, annak, aki nálunk tanul.

 

 • Milyen hajón folyik az oktatás?
  • 19 lábas belmotoros Crownline sporthajón folyik az oktatás, melynek műszerezettsége és motorizálása tökéletesen alkalmas erre a célra.

 

 • A kishajó kategórián belül is léteznek különbségek vezetéstechnikai szempontból?
  • Más-más lehet a hajók mozgékonysága és ezáltal a tehetetlenségük is. A nagyobb méretű hajóknál például kicsit előre kell gondolkodni, mert a hajótest késleltetve reagál. Ezeknél a modelleknél a kikötési manőverek során is lassabb reakcióval kell számolnunk.

 

 • Mit is jelent pontosan ez a kishajó kategória?
  • Kedvtelési célú belvízi jogosítványt adunk, mellyel 20 méteres hajó vezethető, 12 fő befogadóképességig.

 

 • Milyen vizeken használhatom még a folyami vizsgán szerzett jogosítványomat?
  • Nemzetközi belvizeken, folyókon, tavakon, csatornákon használhatják, ahol engedélyezett a motorhasználat.

 

 • Kormányosként fontos a vízismeret, a változások első jeleinek felismerése. Hogyan szerezhető meg ez a fajta tudás?
  • A vízismeret – vonalismeret – elengedhetetlen, mert a folyó vízmozgásából fakadóan állandóan változhatnak a veszélyes területek. Ezért is javasoljuk a jelentkezőinknek, hogy a tanfolyam elvégzése után tegyenek velünk közösen egy túrát. Ennek során saját szemükkel figyelhetik meg a zátonyokat, gázlókat, megérthetik, milyen folyamatok alakítják azokat.