Skip to main content

https://wiking.hu/wp-content/uploads/2021/04/hajotura-vaskapuig.jpg

HAJÓTÚRA BUDAPESTTŐL A VASKAPUIG

ÉLETED NYARALÁSA

Kéznél a naptár? Júliushoz lapozz, és írd fel: 2021 júliusában a Wiking Yacht Club ismét közös hajótúrát szervez.

Start Budapestről, útirány dél, végig a dunai vízi sztrádán, cél a szerb–román határon lévő Vaskapu-szoros. Négy pontban összefoglaljuk, miért érdemes máris jelentkezned életed nyaralására

Mert egy hetet te is megérdemelsz!

Van annál csábítóbb, mint kiszakadni a hétköznapokból, hátrahagyni a napi rutint, és némi kalanddal „kiszínezni” a sikereivel és örömeivel is sokszor szürkének tetsző dolgos heteket? Na ugye! A Budapest–Vaskapu hajós túra kiváló lehetőség arra, hogy eltávolodjunk a város zajától, a szűnni nem akaró nyüzsgéstől, és hajóra szállva felfedezzük a Duna és környezetünk előttünk eddig megbújó szépségeit. Felpattanva a fedélzetre önkéntelenül is nagyokat szippantunk a friss dunai levegőből, hogy érezzük a ránk váró szabadság és a magával ragadó természet mámorító illatát, és hagyjuk, hogy a puha tíkfa padlót talpunkkal megérintve átjárjon minket a ránk váró közös utazás bizsergető izgalma. A július közepére tervezett jachtutazás hétnapos élmény, ami pont annyi idő, amivel még kisebb szervezést követően hátat merünk fordítani hétköznapi életünknek, hogy hajós barátainkkal, régi és új kalandorokkal nekivágjunk egy élményekkel teli túrának. A Budapest–Vaskapu hajós túra több stációból áll, hogy az egynapos hajózástól a hajós túrával összekötött, hosszabb nyaralásig mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb megoldást. Ez így mindenkinek nyerő helyzet, nem igaz?

Határtalan hajózás

Egyedül „csak” izgalmas, társaságban viszont egyenesen felejthetetlen élmény a szerb–román határon lévő folyami szurdokvölgy megközelítése. Esténként olykor forgalmas kikötőkben, máskor pedig csendes partszakaszokon állunk meg a Wiking-hajókaravánnal, hogy felfedezzük a környékbeli éttermeket, látványosságokat, vagy épp magunk készítsünk bográcsvacsorát. Terveink szerint a budapesti indulást követően Dunaföldváron, majd Baján vagy Mohácson, a nyugat-bácskai Apatinnál, a vajdasági Újvidéknél, végül Belgrádban, az úti cél elérése előtt pedig a Duna jobb partján elterülő Galambócon pihennénk meg népes társaságunkkal. A túra során figyelmet fordítunk arra, hogy a „határtalan” útvonalat olyan megállók szegélyezzék, ahol a kikötők egyszerre legalább húsz hajó fogadására alkalmasak, és biztosítják a továbbhaladáshoz szükséges felkészülésünket. Merthogy húsz hajóval tervezünk útnak indulni a 2021-es hajós túrán

Készülj fel!

A 2021-es Budapest–Vaskapu hajós túrára elsősorban olyan hajósok jelentkezését várjuk, akik még nem vettek részt ilyen vagy ehhez hasonló bakancslistás dunai hajós kalandban. A túrahajózás ugyanis amellett, hogy pazar kikapcsolódás, vissza nem térő lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a kevésbé tapasztalt hajós is megismerkedjen a folyamhajózás rejtelmeivel, tökéletesen elsajátítsa a manőverezéshez szükséges készségeket és ismereteket, olyan helyekre látogasson el, ahová egyedül nem indulna el. A hajós túra alapvető feltétele a saját hajó. Ahogy minden túránk esetében, úgy itt is fontos, hogy az egyhetes dunai kalandra kizárólag olyan hajósok jelentkezését várjuk, akik amellett, hogy saját – nem bérelt! – hajóval rendelkeznek, hajójuk minden apró szegletét jól ismerik. A hajós túra során a biztonság kiemelt fontossággal bír, ezért elengedhetetlen, hogy a résztvevők kívül-belül tisztában legyenek hajójuk tulajdonságaival, állapotával, megfelelő felszereltségével, hiszen az üzembiztos működés egy ekkora létszámú és volumenű vízi programnál elengedhetetlen követelmény. A Budapest–Vaskapu hajós túrát megelőzően, kicsit bemelegítésképpen, egy rövidebb, kisebb kirándulást tervezünk a Budapest–Pozsony vízi útvonalon, ahol a vállalkozó kedvű hajósok bejárathatják vízi járműveiket, kedvcsináló élményfröccsöt kaphatnak a július közepére tervezett hajós túrához.

NINCS MÉG HAJÓD?

SEGÍTÜNK!

A SZÍVESEN VELÜNK TARTANÁL A JÚLIUSI HAJÓS TÚRÁNKRA, DE NINCS MÉG ALKALMAS VÍZI JÁRMŰVED, SZÍVESEN SEGÍTÜNK AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ, SZEMÉLYRE SZABOTT HAJÓVÁLASZTÁSBAN! A RÉSZLETEK EGYEZTETÉSÉHEZ KÉRÜNK, KERESD KOLLÉGÁINKAT!
E-MAIL: ERTEKESITES@WIKING.HU
TEL.: ÉRTÉKESÍTÉS | +36 20 956 6059

FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK

HAJÓ ÉS KAPITÁNYA

 • CSAK RENDSZERESEN ÁTVIZSGÁLT, ALAPOSAN FELKÉSZÍTETT HAJÓVAL SZÁLLJ VÍZRE!
 • A HAJÓTÚRÁRA ERŐSEN AJÁNLOTT LEGALÁBB NYOLCMÉTERES, KETTŐ-, NÉGY- VAGY HATSZEMÉLYES, KABINOS VÍZI JÁRMŰVEL „BENEVEZNI”
 • SZÁMOS FELTÉTELNEK TELJESÜLNIE KELL AHHOZ, HOGY VÍZRE SZÁLLHASS, ÍGY INDULÁS ELŐTT MINDENKÉPPEN ELLENŐRIZD, HOGY:
 • ÉRVÉNYES-E A HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLYED,
 • RENDBEN VANNAK-E A HAJÓD OKMÁNYAI,
 • CSAK RENDSZERESEN ÁTVIZSGÁLT, ALAPOSAN FELKÉSZÍTETT HAJÓVAL SZÁLLJ VÍZRE!
 • FELTANKOLTAD-E A HAJÓDAT
 • ALAPOSAN KISZELLŐZTETTED-E A MOTORTERET,
 • MEGVANNAK-E A HAJÓLEVÉLBEN FELSOROLT KÖTELEZŐ FELSZERELÉSEK
 • ÉRVÉNYES-E A TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKED,
 • MEGFELELŐ MÉRETŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK A MENTŐMELLÉNYEK
 • AZ EVEZŐK SÉRÜLÉSMENTESEK,
 • VAN NÁLAD ELÉG VÍZ ÉS ÉLELMISZER,
 • CSOMAGOLTÁL MEGFELELŐ RUHÁZATOT ÉS CIPŐT AZ UTAZÁSHOZ,
 • FELKÉSZÜLTÉL A HŰVÖSEBB IDŐJÁRÁSRA ÉS AZ ESETLEGES ESŐRE.

SEGÍTHETÜNK?

RUHÁZAT

 • A SPORTOS, KÉNYELMES HAJÓSVISELET MELLÉ CSOMAGOLJ ELEGÁNSABB DARABOKAT IS, HOGY ELHAGYVA A FEDÉLZETET, A KÖZÖS ÉTTERMI VACSORÁK ÉS HELYI LÁTVÁNYOSSÁGOK FELKERESÉSEKOR IS KOMFORTOSAN ÉREZD MAGAD. AHOGY MINDEN WIKING-RENDEZVÉNYRE, ÚGY A BUDAPEST–VASKAPU HAJÓS TÚRÁRA IS EGYENPÓLÓVAL KÉSZÜLÜNK, AMIT INDULÁSKOR ADUNK ÁT RÉSZEDRE.

DUNAFÖLDVÁR

Hazánk közepén, a Duna jobb partján fekszik, Budapesttől délre, csaknem 90 kilométer távolságra. Fontos közúti csomópont, kedvelt úticél vagy köztes állomás a kirándulók körében. Különleges látnivalókkal, valamint számos programmal és fesztivállal várja az odalátogatókat. Első számú nevezetessége a Csonka-torony és a frenetikus halételeket kínáló Halászcsárda.

 

APATIN

A vajdasági település Zombortól 15 kilométerre délnyugatra, a Duna bal partján fekszik. Az apatini sörgyár a szerbiai sörgyártás „éllovasa”, 1756-ban alapították Császári Sörgyár néven. Nemzetközi teherkikötővel, továbbá minden igényt kielégítő jachtkikötővel büszkélkedhet. A teherhajókra a görög mitológiából ismert Niké, a győzelem istennőjének szobra néz.

 

ÚJVIDÉK

Szerbia második legnagyobb városa Belgrád után. Bácska és a Szerémség határán, a Duna bal partján, a Tarcal-hegység északi lejtőin fekszik. A város erődítménye ma múzeum és jelentős kirándulóhely. A vár toronyórájának mutatóit felcserélték: a nagymutató mutatja az órák múlását, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről is láthassák a helyi időt.

 

GALAMBÓC

A romániai Újmoldovával szemben, közvetlenül a Duna jobb partján, a Vaskapu-szorosnál fekszik. Várahelyén egykor római erőd állt. A várat 1481-ben Kinizsi Pál foglalta el, de nemsokára ismét török kézrekerült. 1688-ban Nándorfehérvár ostroma és eleste után a török őrség feladta. Festői romjai a Duna-parton állnak Galambóc település mellett.

WIKING – HAGYOMÁNY:

BAKANCSLISTÁS REFERENCIA

Cseppet sem rendhagyó kezdemé nyezés a wiking yacht clubtól, hogy bakancslistás túrára csábítja a hajózás szerelmeseit, hiszen ezen a téren is igyekszik jó példát mutatni. Íme a referencialista.

Majd’ tíz esztendeje, hogy a lelkes jelentkezők megtették a budapest–tokaj távolságot úgy, hogy a dunán lecsorogtak délre, majd a tiszán felkapaszkodtak északra – és vissza.

Emlékezetes hajókirándulás volt a fekete-tengerig vezető túra is. Sőt, annál sokkal több, egy életre szóló kaland! A hosszú út során a résztvevők nemcsak saját korlátaikat feszegették, de megküzdöttek a természet elemeivel, a nyers erőt sugárzó dunával is. Számos résztvevő ma is azt meséli, élete legjobb nyaralása volt. Szoros baráti kapcsolatok szövődtek, amelyeken az idő sem lazított.

A legutóbbi jelentős hajós túra amszterdamból indult: 2018 júliusában a wiking yacht club a jelentkezők hajóit 100 méteres, önjáró uszállyal szállította hollandia fővárosába, és onnan indult a felejthetetlen túra a rajna–majna–duna útvonalon vissza budapest felé. Az út a rajnai szakaszon hegymenettel kezdődött, a dunán völgymenetben folytatódott, és csodás tájakra, látnivalókban, valamint kulturális programokban bővelkedő területekre kalauzolta el a hajósokat.

Egy hajóban evezünk

Minek élményeket gyűjteni, ha azokat nem oszthatjuk meg másokkal, nem igaz? A közösségi élmény Wiking-életünk meghatározó része. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy egy többnapos hajós túrán, ahol bár mindenki a saját hajójában él, utazik és pihen, a biztonság mellett kiemelten fontos az összhang, a jó hangulat és az összetartás. Ezen szempontokat figyelembe véve a Budapest–Vaskapu hajós túrára olyan családok, összeszokott baráti társaságok jelentkezését várjuk, ahol a túracsapat tagjai hasonló érdeklődési körrel és értékítélettel rendelkeznek. Egy hajós túra megszervezése számunkra nemcsak hatalmas kihívást, de precíz szervezést és kivitelezést igényel, így, bár szőrösszívűen hangzik, mégis fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a jelentkezőket szelektáljuk.

A hajós túrával célunk, hogy mind az új hajót vásárlók, mind a régi, tapasztalt hajósok egyaránt kiemelkedő élményekkel gazdagodjanak, és megérezzék azt a közösségben rejlő erőt, amely összehozza a generációkat és a hasonlóan gondolkodó barátokat. Szóljon hát ez a hét a szabadságról, a dunai hajózásról, a csapat erejéről, valamint a barátságról és a bajtársiasságról, hiszen színes programjainkkal azért építjük a Wiking Yacht Club közösségét 1984 óta, hogy a hajókat ne csak birtokoljuk, de izgalmas, maradandó élményekkel töltsük meg a hajós szezonokat!

MEGÁLLÓ-ÍZELÍTŐ

A BUDAPEST–VASKAPU HAJÓS TÚRA ÁLLOMÁSAIT KERESD LEGÚJABB MOBILAPPLIKÁCIÓNKBAN, A DUNAPPBAN! TÖLTSD LE IOS VAGY ANDROID OKOSTELEFONODRA, CSEKKOLD A PROGRAMOKAT, ÉTTERMEKET ÉS SZÁLLÁSOKAT, TERVEZZ VÍZI ÉS SZÁRAZFÖLDI ÚTVONALAKAT, ÉS TÖLTSD MEG ÉRTÉKKEL A NYARAT!