Skip to main content

ÉLŐ KAPCSOLAT

Kihasználják-e, keresik-e, meglátják-e a helyzetükből adódó lehetőséget a vízparti települések önkormányzatai Magyarországon? Építenek-e a hajós közösségre? Nos, a válasz: az igény nagyon sokszor megvan erre, a megvalósításhoz azonban jól jöhet a rutin és a segítő tanács, na meg a DunApp mobilalkalmazás.

Egymás mellett élés? Egymást erősítve élés? Az előbbi is gyakori, ám az utóbbi lenne igazán kívánatos. Pláne, ha a hajós közösség és a Duna menti települések együttműködéséről-együttéléséről van szó. Bár elméletben meg lehet lenni a másik nélkül, ez egy kicsit mégis olyan, mint a hajózás: lehet élni nélküle, de minek? Nem is kérdés: víz és part között élő kapcsolatnak kell lennie!

A Wiking Yacht Club égisze alatt 2020 júniusában elindított DunApp mobilapplikációnk kapcsán éppen ezért látunk óriási potenciált a területfejlesztésben, és ezért kezdtünk tevékenykedni az app promotálásával párhuzamosan ezen a téren is.

Elsődleges célunk az együttműködés során, hogy a Duna menti, vízparti települések önkormányzataival találkozzunk és bemutatkozzunk, hiszen a hajósoknak szükségük van a DunAppon keresztül bemutatott programokra és kikötői, szálláshelyi, éttermi infrastruktúrára legalábbis ha vannak ilyenek,az jelentősen megnöveli a desztináció értékét. A települések mindezért cserébe egy erős, népes és nem utolsósorban fizetőképes közösséggel kerülhetnek on- és offline tartós kapcsolatba.

Nyerő helyzetet teremtünk

Win-win, mondhatjuk, hiszen a DunAppal mindenki nyer: a hajós értékes vízi és szárazföldi programokat, a szolgáltatók ismertséget, a települések pedig vadiúj kikötőket, és a kikötőfejlesztéshez kapcsolódó értékes „Hogyan csináld?” tapasztalatokat.

Ezek ugyanis mind mind benne vannak a csomagban! De nézzük, hogy a települések szempontjából melyek a fontos információk, illetve, hogy mit is akar vajon a hajós? Miért áll meg a hajós? Mi vonzza oda egy településre? Milyen szolgáltatásokat szeretne kapni? Milyen szolgáltatási színvonallal lehet „odacsábítani”? Milyen programokra vevő? Hol köt ki a hajós? Milyen kikötői infrastruktúra áll rendelkezésére? A fentiekhez milyen általános infrastruktúra szükséges, hogyan lehet azt kiépíteni, majd fenntartani, és milyen legyen az árképzés.

Ezt a komplex know-how-t sok esetben hosszú évekbe, évtizedekbe telik megszerezni, a Wiking Yacht Club kikötőinek több mint 30 éves tapasztalatai alapján azonban éppen ebben segítjük az önkormányzatokat a kikötőfejlesztéshez kapcsolódó szaktanácsadással, és az adott település jellegzetességeit maximálisan figyelembe vevő folyamatos, közös ötletbörzével.

Közös (vízi)úton

Az önkormányzatok igényeinek megfelelően mind a kikötőfejlesztésre, mind az applikációban való megjelenésre vonatkozó ajánlatok rugalmasan igazodnak az adott település büdzséjéhez, valamint a térség adott pályázati lehetőségeihez, oly módon, hogy ha szükséges, akár több ütemben is lehívhatóak legyenek. Aztán jöhetnek az ötletek!

Már csak azért is, mert az önkormányzatoknak érdemes „nagyban gondolkodni”, merészebb terveket szövögetni, mivel ezzel a komplex együttműködéssel olyan közösséget szólítanak meg, amely tagjainak kiemelten fontos az érzés, hogy magas minőséget kapjon, értékes programok közül válogathasson, élménnyel tölthesse meg a szabadidejét, és mindezek mellett kimagasló infrastruktúra biztosítsa a kényelmét. Hogy a hajós úgy érezze és elmondhassa, megérte a látogatás. Ha pedig megérte, akkor lesz miért visszatérnie.

Hajós kultúrateremtés

A hajós oktatás, egy vizsgaközpont vagy a Wiking Yacht Club Hajós Akadémia mintájára egy oktatási bázis kialakítása szintén a településfejlesztési koncepció része lehet, hiszen hozzájárulhat ahhoz, hogy a helyiek ne csak a víz mellett, de a vízzel együtt is éljenek.

Mindez így együtt már nem „csupán” területfejlesztés, hanem kultúrateremtés. A hajósok kikötőbe csábítása ennek fényében csak az út fele, mert legalább ennyire fontos, hogy az TERÜLETFEJLESZTÉS A DUNAPPAL adott településen a helyiek is vízre szálljanak. Kell a kapocs a parttal, és kell a kapocs a vízzel. Így válhat valósággá a cél, amit a DunApp fejlesztésével tűztünk magunk elé, hogy a Dunát magasabb szintre emelve, egymást erősítve éljünk. Hiszen ez mindenkinek jót tehet.