Skip to main content

VARSÁNYI PINCÉSZET – HARMINC ÉVE JÓ TÁRSASÁG

Nehezen megjósolható, mikor melyik pillanatból szökkenhetnek szárba meghatározó értékek, örök élmények, gyümölcsöző üzleti kapcsolatok vagy éppen tartós barátságok. Némi szentimentalizmussal tekinthetünk akár laikusként is ezekre a pillanatokra. Egy ilyet élhettünk meg három évvel ezelőtt azon az üzleti találkozón, amelyen elkezdődött a Wiking Yacht Club és a Varsányi Pincészet közös története.

Koccinthattunk Partybor sorozatunk tagjaival a Helemba-Zátonybulin, köszönthettük egymást prémium – borainkkal, vagyis a Grand Selection tételeivel számos kikötői rendezvényen és a II. Dunai Hajós Bálon. Sok találkozáson vagyunk már túl, éppen ezért úgy gondoltuk, talán itt az ideje, hogy pincészetünk múltjába és jelenébe mélyebb betekintést nyújtsunk” kezdi Varsányi Katalin, a pincészet tulajdonosa. Márpedig az Egri Borvidéken, azon belül is Verpeléten található borászatnak bőven van mivel büszkélkednie.

A nemzetközi és hazai díjakon, az innovatív megoldásokon és természetesen magukon a borokon túl már az is komoly büszkeségre adhat okot, hogy a pincészet három évtizede folyamatosan fejlődik és növekszik, még ha az elmúlt időszakot bőven tarkították is nehézségek. „A mi történetünk akkor kezdődött, amikor a szőlőtermelők közül jó páran, édesapám vezetésével kiváltak a régi italfeldolgozóból.

A cél az volt, hogy a felvásárolt szőlőből új technológiával, főleg exportra készítsünk bort, mely a terület növekedését, a magasabb minőségű borok, ezzel együtt a fejlesztés igényét is magával hozta.” Az új tartályok érkezése, a csar – nok felépítése, illetve a palackozóüzem bővítése mind annak a folyamatnak lett a része, amelybe Varsányi Lajos annak idején 2 hektárnyi szőlővel vágott bele, ma pedig már 85 hektáron folyik a gazdálkodás, 2005 óta Varsányi Pincészet néven.

Sorra jöttek az elismerések

„Fantasztikus élmény, hogy a ke – mény munkánk és a befektetéseink eredményét milyen elismerések fémjelzik. Ha csak az elmúlt néhány évet nézzük, a Varsányi Pincészet többször adta az egri borvidék legjobb borait (például 2020-ban a borvidék legjobb fehérborát a Grand Selection Olaszrizling – gel, míg 2019-ben a legjobb rozét és a legjobb Debrői Hárslevelűt), aranyérmeket hozott el az Országos Rozé Bajnokságról, elismeréseket kapott az ország egyik legnagyobb boros versenyén, a sommelierk krémjét felvonultató Vinagorán.

A hazai díjak mellett fontosnak tartom a nemzetközi elismeréseket is, mert ezekkel kaphatunk visszajelzést arról, hol tartunk pontosan a világban.” Márpedig a Varsányi Pincészet tételei az országhatárokon túl is látható értéket képviselnek. Aranyérmet hoztak el a világ egyik legnagyobb rozéversenyéről, a cannes-i Le Mondial du Rosé-ról, illetve ezüstéremmel tüntették ki a Grand Selection sorozat Kékfrankos Superior tagját a bordeaux-i Vi – nalies Internationaleson, a Debrői Hárslevelű Superiort pedig a párizsi Challenge International du Vin Bordeauxon.

Ez utóbbi két megmérettetés a világ legnagyobb borminősítő versenyei közé tartozik már évtizedek óta. A Partyborok tételei sem kispályás versenyzők: a sorozat rozéját, a #szombat-ot a lengyel International Rosé Championshipen díjazták a Best Buy kategória első helyével.

Majd jöttek a Wikingek

Sűrű évtizedet hagyott maga mögött a Varsányi Pincészet, melybe beékelődött az a bizonyos üzleti találkozó is, ahol egymásra talált a Wiking Yacht Club és a Varsányi Pincészet. „Az már az első pillanattól világos volt, hogy a Wikingnél magasra tették a lécet. Minden tekintetben. A dolgokhoz való hozzáállásukkal, ahogyan foglalkoztak az ügyfeleikkel, vagy ahogyan építették az üzletet. Nagyon szimpatikus volt, hogy a minőséget mindig előtérbe helyezték meséli Katalin.  Nagyon inspiráló társaság, sok időt és energiát fektetnek a kapcsolataikba, a közösségükbe, és ugyanezt az energiát fektetik a kollégáikba is. Példaértékű ez az áldozatkész, tiszteletteljes, határozott hozzáállás.”

Így aztán nem sokáig volt kérdéses az, hogy a Varsányi Pincészet nemcsak barátként, de boraival a rendezvények rendszeres résztvevőjeként is leteszi a voksát a Wiking Yacht Club mellett. „A teljes szortimentünkkel a Wikingek mellé álltunk. Ha elegáns dunai borvacsoráról van szó, akkor a Grand Selection tételei közül válogatunk, ha pedig laza buliról egy zátonyon, akkor a Partyborok kerülnek képbe. Együtt adunk rangot és fényt a hétköznapoknak, ahogyan együtt is pihenünk meg, hogy megünnepeljük a közös sikereinket.”