VARSÁNYI PINCÉSZET

HARMINC ÉVE JÓ TÁRSASÁG

Nehezen megjósolható, mikor melyik pillanatból szökkenhetnek szárba meghatározó értékek, örök élmények, gyümölcsöző üzleti kapcsolatok vagy éppen tartós barátságok. Némi szentimentalizmussal tekinthetünk akár laikusként is ezekre a pillanatokra. Egy ilyet élhettünk meg három évvel ezelőtt azon az üzleti találkozón, amelyen elkezdődött a Wiking Yacht Club és a Varsányi Pincészet közös története.

Koccinthattunk Partybor sorozatunk tagjaival a Helemba-Zátonybulin, köszönthettük egymást prémium - borainkkal, vagyis a Grand Selection tételeivel számos kikötői rendezvényen és a II. Dunai Hajós Bálon. Sok találkozáson vagyunk már túl, éppen ezért úgy gondoltuk, talán itt az ideje, hogy pincészetünk múltjába és jelenébe mélyebb betekintést nyújtsunk” kezdi Varsányi Katalin, a pincészet tulajdonosa. Márpedig az Egri Borvidéken, azon belül is Verpeléten található borászatnak bőven van mivel büszkélkednie.

 

A nemzetközi és hazai díjakon, az innovatív megoldásokon és természetesen magukon a borokon túl már az is komoly büszkeségre adhat okot, hogy a pincészet három évtizede folyamatosan fejlődik és növekszik, még ha az elmúlt időszakot bőven tarkították is nehézségek. „A mi történetünk akkor kezdődött, amikor a szőlőtermelők közül jó páran, édesapám vezetésével kiváltak a régi italfeldolgozóból.

A cél az volt, hogy a felvásárolt szőlőből új technológiával, főleg exportra készítsünk bort, mely a terület növekedését, a magasabb minőségű borok, ezzel együtt a fejlesztés igényét is magával hozta.” Az új tartályok érkezése, a csar - nok felépítése, illetve a palackozóüzem bővítése mind annak a folyamatnak lett a része, amelybe Varsányi Lajos annak idején 2 hektárnyi szőlővel vágott bele, ma pedig már 85 hektáron folyik a gazdálkodás, 2005 óta Varsányi Pincészet néven.

 

 

Sorra jöttek az elismerések

„Fantasztikus élmény, hogy a ke - mény munkánk és a befektetéseink eredményét milyen elismerések fémjelzik. Ha csak az elmúlt néhány évet nézzük, a Varsányi Pincészet többször adta az egri borvidék legjobb borait (például 2020-ban a borvidék legjobb fehérborát a Grand Selection Olaszrizling - gel, míg 2019-ben a legjobb rozét és a legjobb Debrői Hárslevelűt), aranyérmeket hozott el az Országos Rozé Bajnokságról, elismeréseket kapott az ország egyik legnagyobb boros versenyén, a sommelierk krémjét felvonultató Vinagorán.

A hazai díjak mellett fontosnak tartom a nemzetközi elismeréseket is, mert ezekkel kaphatunk visszajelzést arról, hol tartunk pontosan a világban.” Márpedig a Varsányi Pincészet tételei az országhatárokon túl is látható értéket képviselnek. Aranyérmet hoztak el a világ egyik legnagyobb rozéversenyéről, a cannes-i Le Mondial du Rosé-ról, illetve ezüstéremmel tüntették ki a Grand Selection sorozat Kékfrankos Superior tagját a bordeaux-i Vi - nalies Internationaleson, a Debrői Hárslevelű Superiort pedig a párizsi Challenge International du Vin Bordeauxon.

Ez utóbbi két megmérettetés a világ legnagyobb borminősítő versenyei közé tartozik már évtizedek óta. A Partyborok tételei sem kispályás versenyzők: a sorozat rozéját, a #szombat-ot a lengyel International Rosé Championshipen díjazták a Best Buy kategória első helyével.

Majd jöttek a Wikingek

Sűrű évtizedet hagyott maga mögött a Varsányi Pincészet, melybe beékelődött az a bizonyos üzleti találkozó is, ahol egymásra talált a Wiking Yacht Club és a Varsányi Pincészet. „Az már az első pillanattól világos volt, hogy a Wikingnél magasra tették a lécet. Minden tekintetben. A dolgokhoz való hozzáállásukkal, ahogyan foglalkoztak az ügyfeleikkel, vagy ahogyan építették az üzletet. Nagyon szimpatikus volt, hogy a minőséget mindig előtérbe helyezték meséli Katalin.  Nagyon inspiráló társaság, sok időt és energiát fektetnek a kapcsolataikba, a közösségükbe, és ugyanezt az energiát fektetik a kollégáikba is. Példaértékű ez az áldozatkész, tiszteletteljes, határozott hozzáállás.”

Így aztán nem sokáig volt kérdéses az, hogy a Varsányi Pincészet nemcsak barátként, de boraival a rendezvények rendszeres résztvevőjeként is leteszi a voksát a Wiking Yacht Club mellett. „A teljes szortimentünkkel a Wikingek mellé álltunk. Ha elegáns dunai borvacsoráról van szó, akkor a Grand Selection tételei közül válogatunk, ha pedig laza buliról egy zátonyon, akkor a Partyborok kerülnek képbe. Együtt adunk rangot és fényt a hétköznapoknak, ahogyan együtt is pihenünk meg, hogy megünnepeljük a közös sikereinket.”

TOP
HÍVÁS
EMAIL