Skip to main content

A franciák ismerik a könnyed élet, a bohém elegancia titkát, és büszkén ápolják azokat a hagyományaikat, amik még a gyarmatbirodalmi időszakra vezethetők vissza. A Beneteau sem új márka, 1884-ben alapította Saint-Gilles-Croix-de-Vie városában Benjamin Bénéteau, aki már első hajómodelljei manufakturális tervezésekor is a minőséget helyezte az első helyre. Ez a márka eszmeiségét alapjaiban meghatározó hozzáállás jellemzi a vállalkozást mind a mai napig, miközben szlogenje – „Avant-Garde in Boating” – hűen jelzi, hogy a cég az innovációk területén is úttörő szerepre tör. A Beneteau persze alaposan kinőtte magát az utóbbi időkben, napjainkban olyan világmárkák is a Beneteau irányítása alatt állnak, mint a CNB,

a Monte Carlo Yachts, a Lagoon, a Jeanneau, a Four Winns és a Glastron. Mintegy 60 modellt forgalmaznak, ám az általunk kipróbált Antares 11 is tökéletes példája annak, hogy a gyökereiktől sosem távolodtak el.

Harmónia

Az Antares 11 klasszikus irányzatokat idéző formaterve a Sarrazin Design stúdió munkáját dicséri, üdítően ötvözték a hagyományos és ultramodern elemeket a hajón. Nem hivalkodó, ám bármely elegáns kikötő díszére válik, amikor odaér. Itt rögtön szögezzük le, hogy noha az Antares flotta zászlóshajójaként bemutatkozó 11-est elsősorban tengeri utazásokra tervezték  erre utal a jacht irdatlan teljesítménye is, a két, egyenként 300 lóerős motor, ami elképesztő dinamikát és stabi-

litást ad a hajónak –, kisebb vízfelületekre, így tavakra és folyókra, a Dunára és a Tiszára is optimális választás. A vezető környezete a legmodernebb műszerekkel felszerelt, a GARMIN navigációja példás, szinte minden információ leolvasható a sportos kormány előtt tornyosuló hatalmas monitorról.

Annak sem lehet oka panaszra, aki nem vezet, hanem utasként száll vízre a 11-essel, hiszen a moduláris platformszerkezete rendkívül tágas, kényelmes és élhető fedélzetet és belső teret biztosít.

A beépített anyagok tökéletessége finom harmóniában áll a minden részleten tetten érhető praktikummal: láthatóan azon voltak a tervezők, hogy a kabinokban elszállásolható öt, és a szalonban helyet foglaló további hét személy

maximális kényelmére kalibrált hajón egyetlen szeglet se maradjon kihasználatlanul. A tágas közösségi terek kint is, bent is szellősek és világosak, a kabinok is elegánsan tágasak, a fürdőszoba praktikus, a konyha felszereltsége teljes. Indulhat a túra!

Értékhűség

Az Antares 11 roppant erős motorjaival és megingathatatlanul stabil felépítményével természetesen nemcsak a víz hasítására való, hanem andalgásra, álló helyzetben történő pihenésre, kikapcsolódásra és szórakozásra is ideális társ. Az oldalra nyíló úszóplatform, az orrban található, szükség esetén ponyvával fedett „horgászszékek”, a napozó- és pihenőhelyek kellemes időtöltést garantálnak az egész családnak vagy nagyobb baráti társaságnak. A tetőre opcionálisan napelemek is rendelhetők, ez is mutatja, hogy a francia hajós cég a sokat hivatkozott és elvárt hagyományos értékein túl a modern technológiának és a fenntarthatóságnak is elkötelezett híve. Benjamin Bénéteau minden bizonnyal büszkén feszítene az Antares-sorozat legnagyobb modelljének kokpitjén vagy kormányállása mögött, hiszen az általa alapított vállalat hű maradt alapértékeihez. Nem véletlen, hogy a jachtvásárlók és használók között töretlen népszerűségnek örvend a kis francia tengerparti városban életre hívott márka, hiszen minden modellje olyan atmoszférát sugároz, ami egyedülállóvá teszi saját szegmensében, éppen ezért választják már olyan sokan a tengeri kiruccanások mellett a hazai folyókra is.