Skip to main content
A Wiking Yacht Club hajószervizében már tizenegy éve Nagy Péter felel a hajók kompromisszumok nélküli, kiváló megjelenéséért. Ő a hajótestek plasztikai sebésze. Persze ahhoz, hogy most sorban álljanak a munkájáért, hosszú utat kellett megtennie – ami azonban már a kezdetektől elég határozott irányt mutatott.

Péter, vagy ahogy a Wikingeknél hívják, „Műanyagos Peti” immár több mint húsz éve foglalkozik hivatásszerűen műanyag hajókkal: tíz évet sporthajóépítéssel töltött, az utóbbi tizenegy évben pedig a Wiking-flotta csapatát erősíti. Péter a hajózási szakközépiskola elvégzése után további két évig technikumban tanulta a hajózás legfőbb ismereteit, majd a Flottillában katonáskodott.

Ekkor vezették be Magyarországon a sporthajóépítő képzést, ahova a Wiking Yacht Club műanyagos szakértője szinte azonnal jelentkezett. A hajóépítés titkos fogásait az ország egyik legnevesebb hajóépítő műhelyében, Soponyaiéknál sajátította el, egy teljes évtizedet szánva a szakma kitanulására. Amikor ezek után, 2009-ben a Wikingekhez került, már nem csak a hajók felületével ápolt közeli barátságot: ismerte őket kívül-belül, ami gyakran előnyt jelent számára a munka során.

Ahogy ő mondja, maximalista, így kritikus szemmel nézi a hajókat, ezáltal jól fel tudja mérni, mi az, ami mindenképp javításra szorul, és melyek azok a javítások a hajótesten, amiket mindenképp el kell végezni ahhoz, hogy a hajó érték- és időtálló maradjon.

NAGY „MŰANYAGOS” PÉTER

ÉLETKOR: 44 év
SZAKMA: Sporthajóépítő
WIKING – KOLLÉGA: 11 éve

Hollywoodon túl

Mindannyiunk szeme előtt ott lebeg a kép:

tűző napsütésben bikinis lányok vagy rövidnadrágos fiúk mossák a decket,
miközben a vízcseppek megcsillannak a hófehér hajón.

Bár csábító az ötlet, az így „kezelt” (azaz vizesen hagyott) hajó idővel a szervizben köt ki, rosszabb esetben csak szomorú látványt nyújt majd a kikötőben. A nem rendszeresen kezelt felületekről ugyanis nem pereg le a víz, a vízszemek így megtapadnak a felületen és nagyítóként működve az összegyűjtött napsugarak hatására beégethetik a gélt, ettől pedig a hajó erősen visszamattulhat, majd vízkövesedhet.

Mivel a motoros sporthajók tökéletes megjelenése mellett az állag és értékmegóvás kiemelten fontos, a Wiking Yacht Club hajószervizének műanyagos részlegében a polírozás, a gélezés is a fő profilba tartozik. Éppen ezért a hajószerviz kibővített, 21. századi elvárásoknak megfelelő műhelyében a hajófényezés mint szervizszolgáltatás is elérhető, még szélesebb szervizelési lehetőségeket nyújtva ezzel a hajótulajdonos ügyfeleknek. Bár a hajók átlagéletkora az új hajók vásárlásának köszönhetően évről évre csökkenő tendenciát mutat, sok esetben elmondható, hogy a WYC hajószervizébe érkező vízijárművek meghaladják a tízéves kort, és vagy eladó sorba kerültek, vagy az idő vasfogának és/vagy rendszertelen szervizelésnek köszönhetően teljesen elhasználódtak.

A műanyagos munkák ezeknél a hajóknál is kiemelt szerepet játszanak, hiszen még a leggondosabb gazdák esetében is, akik rendre, időben elvégeztetik a megfelelő karbantartást – mosást, algátlanítást, polírozást, a tíkfa fedélzet kezelését és egyéb karbantartó munkálatokat –, megesik, hogy megsérül a hajóhéj, és adott esetben nagyobb lélegzetvételű javításokra van szükség. Az orrsugárkormány beépítése mellett, amely mára oly mértékű népszerűségnek örvend, hogy szinte „rutinműtétnek” számít a WYC hajószervizében, Péter olyasmit is vállal, amihez jól jön a hajóépítő múlt: akadt már rá példa, hogy egy elkorhadt fartükröt kellett nehezített körülmények között, belülről felújítania.

Békából királyfi

A műanyagos hajómunkák egész évben keresettek, és bár a legkeményebb időszakot a téli szezon jelenti, a nyári időszakra felkészítő szervizelés, a tavaszi hajókiállítás és az előre ütemezett, nagyobb felújítások, vízre bocsátások miatt az üresjárat ismeretlen fogalom mind Péter számára, mind a hajószerviz műanyagos részlegében.

És hogy emellett mégis mi hajtja Pétert a napi munka során? Legfőképp az, ha az elnyűtt, elhasználódott, gondozatlan, rossz állapotú hajóból gondos munkával kihozva a maximumot: egy felfrissült, megújult hajócsoda gördülhet ki a WYC hajószervizéből.