Skip to main content

Két test, nagy élvezet

Vajon van-e létjogosultsága a katamarán felépítésnek a motoros utazójachtok világában? A Leopard 43 Powercat azt bizonyítja, hogy nagyon is, bár egyelőre inkább kuriózumként, mintsem elterjedt megoldásként tekintsünk rá.

A polinézek tudhattak valamit már akkor, amikor a világ többi népe még éppen csak a tengerre merészkedett, hiszen fennmaradt leletek bizonyítják, ők réges-régen is kéttestű hajókkal szelték a vizet. El is jutottak sokfelé – távoli területekre is. Aztán a katamaránt a 19. század második felében újra felfedezte magának a  hajóstársadalom, amikor egy bizonyos Nathanael Herreshoff által épített hajó gyorsabbnak bizonyult valamennyi kortársánál. Művét rögtön ki is tiltották az összes versenyről… Amennyiben tehát a sebességkerül előtérbe, tagadhatatlan és bizonyított a két hajótesten nyugvó felépítmény előnye. De mi a helyzet, amikor a kényelemre, jó helykihasználásra koncentrálunk? És ami a versenyvitorlásoknál előny, az vajon miként működik a motorral felszerelt hajók közegében? Nos, a Powercat a próba alatt bebizonyította, hogy nagyon is életképes a koncepció.

Teret mindenkinek!

Nézzük, az első, felületes szemlélődés során mi az, ami szembeötlik a hajót vizslatva. Először is a szélessége, hiszen a két testen nyugvó jármű lehetővé teszi a 6,72 méteres horizontális kiterjedést, ami a kategóriában megszokott 4-5 méterhez képest mindenképpen látványos.

Nyitott terek bajnoka

MÉG A FLY­BRIDGE‑EN IS AKROBATIKUS TÁNCRA PERDÜLHETÜNK, BŐVEN VAN HELY.

A másik, amire egyből gondolunk különösebb fizikai szakképzettség nélkül is, hogy a két keskeny hajótest közegellenállása nyilván jóval kisebb (a merülésük is), mint az egy nagyé, ami jobb dinamikát és kedvezőbb fogyasztást eredményez. És nem is tévedünk.

A katamarán „pengéi” sokkal inkább vágják a vizet, nem csapódnak beléjük, mint az egytestűek, ezért induláskor nem ágaskodik a gázkar előretolására, hanem simán nekirugaszkodik, és ezt a kivételes stabilitását menet közben is megtartja. Kérdés persze, hogy vízi andalgás során ez miért fontos, hiszen az utazójachtok általában kevés időt töltenek nyélgázon, azonban a Powercat az álló helyzeti, társasági élet porondján is bizonyít.

Rendkívüli szélessége olyan tágas, nyitott szalon kialakítását teszi lehetővé, ami sokkal nagyobb kategóriáknak is becsületére válna. Még a flybridge-en is akrobatikus táncra perdülhetünk, bőven van hely. Nem véletlen, hogy a hajókon élő emberek különösen kedvelik ezt a fajta felépítményt. A Leopardba hatalmas étkezőasztal fért, amit könnyedén elhalmozhatunk finomságokkal a szintén tágas konyha L alakú pultját és a háromégős, sütővel egybeépített tűzhelyt használva. Tulajdonképpen egy kisebb lakásban érezhetjük magunkat.

Egy kissebb lakásban érezhetjük magunkat

ADATLAP

TELJES HOSSZ: 13 M
SZÉLESSÉG: 6,72 M
MERÜLÉS: 0,94 M
TÖMEG: 13 891 KG
TELJESÍTMÉNY: 2×320 LE
ÜZEMANYAG-KAPACITÁS: 1000 L
VÍZTARTÁLY: 780 L
ELSZÁLLÁSOLHATÓ SZEMÉLYEK SZÁMA: 6-8 FŐ

Stabilan minőségi

Persze, csodák nincsenek, amit a Powercat a fedélzeten ad, azt némileg visszaveszi a kabinban. Cellahangulat persze odabent sincs, azonban akár a három-, akár a négykabinos verziót választjuk, fel kell készülnünk, hogy az ágyak faltól falig kitöltik a rendelkezésre álló helyet, és bár kényelmesek, szívesebben töltjük majd az időnket odafent. A hajó  felszereltségét és minősézük az utazást, elégedettek lehetünk a kínált szolgáltatásokkal.

A kétszer 320 lóerőt produkáló motorizáltságával a 43 Powercat nevetve szeli a vizet, a fordulókban pedig ugyanolyan betonstabil marad, mint álló helyzetében. A Leopard tehát bizonyítja, hogy gét nem érheti zokszó, akár a roppant tágas közösségi terekben, akár a némileg szűkösebb kabinokban, esetleg a két fürdőplatformon élveza felhasználási igények sokszínűségének fényében nagyon is helye lehet a katamarán felépítésnek a túrajachtok között, és biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben jóval elterjedtebbé válik ez a koncepció a világtengereken, a tavakon és a folyamokon, mint manapság tapasztalhatjuk.

A JÖVŐ HÍRNÖKE?

A Katamarán hajófelépítésre napjainkban egyre több szakember tekint a jövő vízi közlekedésének zálogaként. A hatalmas tengeri konténerszállítók szerepe például jelenleg megkerülhetetelen a világereskedelemben, ám köztudott, hogy ezek a monstrumok annyi üzemanyagot égetnek, amivel jócskán hozzájárulnak a globális felmelegedéstől sem függetleníthető üvegházhatás növekedéséhez. Több ilyen hajókat üzemeltető nemzetközi vállalat is előállt már önjáró, elektromos hajtású, ipari mennyiségű napelemmel felszerelt jacht koncepciójával, azonban a megvalósítás és üzembe helyezés egyelőre várat magára. Mindenesetre, ami egy luxusyacht esetében életteret és stabilitást növelő okosság, az a tengeri szállítmányozás iparágában a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentésének módja lehet.  A kisebb merülés és a jobb közegellenállási tényező több százezer tonnánál ugyanis már képes látványosan lefaragni az ökológiai lábnyomból.

BELESZERETTÉL?

A Wiking Yacht Club segít, hogy a tiéd legyen.

Keresd Hodács Leventét
a +36 20 960 7305-ös
telefonszámon!