Skip to main content

Valódi Hungarikum

Mi a közös a Wikingekben és a Fővárosi Nagycirkuszban? Mindannyian azért dolgozunk, hogy te jól érezd magad, és a szabadidőd minden pillanatát önfeledten élvezd. A víz a mi terepünk, a szárazföldön viszont övék a porond!

Hatalmas hintán lengő és táncoló, egymásba kapaszkodó artisták, zsonglőrök, akik hihetetlen mutatványokra képesek, vágtató lovak hátán tornázó voltizsművészek, állatok, amelyek az emberrel együttműködve olyasmire képesek, amit sosem hittünk volna, táncosok, légtornászok és persze az elmaradhatatlan bohócok. Mind a cirkusz varázslatos világának karakterei, egy olyan univerzumé, amelybe olykor a nézők is bepillantást nyernek – és amely minket, Wikingeket is elbűvöl. De lássuk, kik is ők, és mitől különleges a magyar cirkusz?

A FŐVÁROSI NAGYCIRKUSZ SZÁMOKBAN:

A CIRKUSZ TÖBB MINT 130 ÉVE MŰKÖDIK.
A MAI KŐCIRKUSZ 1971-BEN NYÍLT MEG.
  BEFOGADÓKÉPESSÉG: 1450 FŐ.
1996 ÓTA MINDEN MÁSODIK ÉVBEN ITT RENDEZIK A NEMZETKÖZI CIRKUSZFESZTIVÁLT.

Cirkusztörténet dióhéjban

Talán kevesen tudják, hogy a Fővárosi Nagycirkusz létrejötte az Állatkertnek köszönhető, amely 1866-os nyitása után igyekezett egyre színesebb programokkal, szenzációkkal becsalogatni a látogatókat, akiknek az állatok nézegetése már nem jelentett elég izgalmat.

Eleinte mutatvnyosokat, komédiásokat alkalmaztak, majd 1889-ben a holland cirkuszigazgatót, Wulf Edét bízták meg egy állandó cirkusz kialakításával. 1908-ban Beketow Mátyás, a cirkusz akkori igazgatója áthelyezte a cirkusz épületét az Állatkert területéről a jelenlegi helyszínre. Igazgatók váltották egymást, akárcsak a sikeres és kevésbé sikeres időszakok a létesítmény életében.

Az épületet a világháborús bombázások miatt bezárták, 1945. május 1.-én viszont ünnepélyes keretek között újra megnyitotta kapuit, majd 1949-ben, az államosítást követően kapta meg a Fővárosi NAgycirkusz nevet. Az igencsak leromlott éllapotú épület helyén 1966-70 között új, modern vasbeton cirkuszépület épült, amely 1971. január 14-től várja  músoraival a nagyérdeműt. A Fővárosi Nagycirkusz 2019-ben ünnepelte alapításának 130. évfordulóját.

Közép-Európa egyetlen egész évben üzemelő kőcirkusza 2014 óta kiemelt Nemzeti Előadó-művészeti intézmény státuszt élvez.

Kulturális örökség

A hazai cirkuszművészet, amely a nyugat-európai hagyományokat bővítette új stíluselemekkel, egyedi megoldásokkal, a 19. századtól vált egyre ismertebbé. Az 1949-es államosítás után a látványosan megugró állami támogatás hihetetlen szakmai fejlődést tett lehetővé, így a hazai cirkuszművészet ma már a kulturális örökségünk része. Az 1954-ben alakult Magyar Cirkusz és Varietében az artisták többsége a vállalat művészeként dolgozhatott tovább, a külföldi vendégszerepléseknek hála pedig a magyar cirkuszművészetet egyre szélesebb körben ismerték el, így rövid idő alatt a világ élvonalába került.

Nemzedékről nemzedékre

A generációkon átívelő, szülőről gyerekekre szálló tudásanyag sok szakma és művészeti ág mozgatórugója, ami kiemelten igaz a cirkuszművészetre. A manézs körül felnövő gyerekek életük első percétől a cirkusz varázsában élnek, sokuk számára magától értetődő, hogy szüleik, nagyszüleik nyomdokába lépnek, fiatalkoruktól hivatásuknak érzik a szakmát, ami később egész életüket meghatározza.

Ez a szemlélet az, ami évszázadokon át életben tartotta ezt a művészeti ágat, hiszen a cirkuszban megtiszteltetés a felmenőket követni, rengeteg tanulás és gyakorlás után részévé válni ennek a nagy családnak. Az 1866-ban megnyílt ligeti porondon és az utazócirkuszokban az évek során több artistageneráció is felnőtt, akik aztán itthon és a világ minden pontján letették névjegyüket. Előttük és a teljes hazai artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz 2021. április 18-ig online megtekinthető Dinasztiák című előadása. Az összesen több mint 70 előadót felvonultató műsorban szinte az öszszes cirkuszművészeti műfaj szereplői megmutatják tudásukat – földön és a levegőben. Csodából csodába csöppenünk: zsonglőrmutatványok, bohócok, akrobata- és illúziószámok mellett az állat és ember közötti, feltétlen bizalmon alapuló különleges kapcsolatnak is tanúja lehet a közönség.

Elköteleződés

A Wiking Yacht Club és a Fővárosi Nagycirkusz kapcsolata több éve kezdődött, a cirkusz művészei számos hajós rendezvényünkön részt vettek, artistáik káprázatos műsorukkal tették még színesebbé a 2020. évi Budapest Boat Show programját, a Wiking Hajós Bálon pedig tombolafelajánlásaikkal képviseltették magukat. Az egymás iránti elköteleződés részeként hajós applikációnkban, a DunAppban is megtalálhatóak a cirkusz aktuális és állandó programjai.