Skip to main content

Okos világban élünk. Bankolunk a telefonon, csekkoljuk, merre jár a gyerek, vagy éppen néhány gombnyomással a csuklónkat díszítő kütyün szabályozzuk az otthonunkba beáradó napfényt. Ha kell, akár több száz kilométeres távolságból is. A kérdés az: ha a világ körülöttünk ilyen mértékű tudással van tele, miért épp a hajónkat ne érintené a modernizáció frissítő szele?

Beindult a digitalizáció. A hajómotorok adatait – akár avítt, akár új a célgép –, egy jeladó segítségével ma már könynyen továbbíthatjuk egy vezetéstámogató rendszerrel turbózott fedélzeti chartplotterre, így hajóvezetés közben amellett, hogy a számunkra adott pillanatban legfontosabb információkra szegezhetjük tekintetünket, akár hátra is dőlhetünk a kapitányülésben, hiszen a luxus jegyeit magunkon viselő okosóránk nemcsak vagány, de simán elnavigálja a hajónkat A-ból B-be. Legalábbis majdnem… Juhász Máté, a Wiking Yacht Club ifjú szervizmérnöke hiszi és vallja, hogy a hajómotorok korszerűsítésének kulcsa a digitalizálásban rejlik, mellyel nemcsak a javításhoz szükséges alkatrészek beszerzése egyszerűsödik vagy válik teljesen szükségtelenné, de még az idősebb hajók részére is számos „okos” megoldást biztosít. De hogy kerül Máté fehér talpú deckcipője a Wiking-hajókra

JUHÁSZ MÁTÉ

ÉLETKOR: 31 év
SZAKMA: Közlekedésmérnök
POZÍCIÓ: Szervizmérnök
WIKING – KOLLÉGA: 8 éve

A kalandor szervizmérnök

Máté a BME Közlekedésmérnöki Karán koptatta a padokat, amikor a Wikingeknél állást hirdettek hajótervezői pozícióra, ami aktuális hajótervezői szakirányához tökéletesen passzolt. Volna… Bár a Wikingek akkor másképp döntöttek a felvételt illetően, a kapcsolat megmaradt, így 2013 elején, friss diplomával a kézben, a tervbe vett brit kalandozás helyett Máté a Wiking Yacht Club hajószervizét választotta.

A Wiking hajó éppen ebben az időszakban épült, és amikor Miklós megkeresett, hogy szívesen látnának mérnökként a csapatban, külföld ide vagy oda, egyszerűen nem tudtam nemet mondani. A Wikinget újabb rendezvényhajó-építések követték, ráadásul két katamarán, a Táltos és a Nimród, amelyek megépítése egyrészt értékes szakmai tapasztalatot adott, másrészt a fiúkkal szabad kezet kaptunk, így szépen haladhattunk. Mindenki új volt a csapatban, folyamatosan ötleteltünk, újabb és újabb kihívásoknak tettünk eleget, ami nemcsak építette a csapatot, de szabadon meg is valósíthattuk az elképzeléseinket. A hajókat vízre bocsátást követően is mi tartottuk karban, így megvolt a visszacsatolás is, hogy valóban biztonságos, jól működő hajókat építettünk. És ez nagyon menő érzés volt.

Szertelen szárnyalás

A kaland az kaland, hajósként tudjuk ezt jól, Máté pedig gellert kapva 2015-ben egy évre ideiglenesen búcsút vett a Wikingektől, hogy Új-Zélandon hullámlovagoljon, farmon, szuperjachton, kikötőkben dolgozzon, utazzon, szőlőt szedjen, házat fessen, halászhajón matrózkodjon, traktort szereljen, birkát nyírjon, hajózzon, bringázzon és… fűszálakat számolgasson. Majd, amikor egy nap úgy döntött, hogy ideje lenne megkomolyodni – és a Wikingek is folyamatosan csábították az egyre izgalmasabb feladatokkal –, hazatérve ismét bekopogott a Wikingek szervizépületének ablakán.

„ Megkomolyodni talán sosem fogok, azt viszont világosan láttam, hogy ha itthon prémiumminőségben, kimagasló szakmai környezetben szeretnék hajókkal foglalkozni, akkor erre a Wiking Yacht Club a legtökéletesebb hely. A random feladatok, a változatos munkák
és a napi szintű kihívások azóta is biztosítják számomra azt a folyamatos fejlődést és adrenalinfröccsöt, amitől felpezseg a vérem.
Ha akarom, ha nem…

Vissza? A jövőbe!

A hajóalkatrészek beszerzése olyan, mint egy-egy kiváló évjáratú bor becserkészése: bizonyos idő után már csak limitáltan elérhető, a felkutatása pedig időt és energiát felemésztő.

„ Néhány évvel ezelőtt megkértek, hogy utazzak el Olaszországba, nézzek meg két használt hajót, és segítsek megmondani, hogy a kettő közül melyiket érdemes megvenni. A vásárlás megtörtént, a hajó itthon vízre került, de használat közben a motorblokk megsérült, amelyhez Magyarországon nem volt abban az időszakban elérhető alkatrész, a gyártó beszállítója pedig már leállt a gyártással. Megindult a kutatómunka: ha eredeti alkatrész nincs, akkor keresni kell valamit, ami bár alternatív megoldás, mégis tökéletes helyettesítő. Így kerültünk kapcsolatba egy magyarországi offroad terepjáró szerelőjével, akinek segítségével Oroszországon keresztül Japánból rendeltük meg azt az autóalkatrészt, amit aztán egy ukrán pék hozott el hozzánk. A feladatot megoldottuk. A terepjáró motor­blokkja ugyan másfajta blokktípuson alapul, de azon részei, ahol az égés történik, kiválóan helyettesítik a gyári alkatrészt. Csak hát az a másfél hónap, amit a csapattal erre fordítottunk… Az hiányzik. Az idő. 

Elő a laptoppal!

A motor digitalizálása nem vált ki minden egyes alkatrészt. Azoknál a régi hajótípusoknál viszont, ahol a fordulatszámmérő nem mutat pontos adatot vagy koránál fogva már nem lehet kapni, hatékony megoldás a korszerűsítés, melynek során a hajózási szabványnak megfelelő jelátalakító a motortól kapott értékek alapján digitális adatokat küld a kormányállás mellett kiépített, érintőképernyős műszerfalra. Így amellett, hogy láthatóvá és könnyen ellenőrizhetővé válnak a motoradatok – a motorhőmérséklet, olajnyomás és fordulatszám –, vízi navigációval is támogatja a hajózást.

Mindemellett, ahogy az ingatlanok, úgy a hajók esetében is dívik az „okosotthon” funkcióhoz hasonló fejlesztés, ami azoknak a rendszereknek a vezérlését teszi lehetővé, amelyek emelik a hajózás komfortját, de nem veszélyeztetik annak biztonságát. A fűtés, klíma, világítás, LED-ek szabályozása vagy a fenékvíz beáramlásának riasztása mind-mind olyan funkció, amelyek követik az aktuális trendeket, és akár vezeték nélkül, a távolból is biztosítják a hajó bizonyos fokú irányítását.