Skip to main content
Észak-Európában nagyon tudják, hogyan lehet a praktikumot, a mindennapi használhatóságot letisztult, szemet gyönyörködtető formába csomagolni. Az Axopar 37-es minden porcikájából sugárzik a minőség.

A jachtok világa sok esetben nem a racionalitásról szól, hiszen a vizek ékszerdobozai tökéletesen alkalmasak státuszszimbólumnak. Drága anyagaikkal, szinte feleslegesnek tűnő erejükkel, luxusszolgáltatásaikkal és az ipari formatervezés csúcsát jelentő dizájnjukkal egyértelműen, mégis stílusosan mutatják tulajdonosaik fiskális helyzetét. Nos, ebben a közegben a finn Axopar hajói igazi állócsillagnak számítanak, hiszen rájuk pillantva nem a trendek múló hóbortjára asszociál a szemlélő, hanem az azokon felül álló, az örökkévalóságnak épített magabiztosságra. Ezek a vízi alkalmatosságok olyanok, mint egy egyszerűségében letisztult, ám roppant értékes karóra: talán nem a legnagyobb fénnyel ragyognak a partin, ám a bennfentesek pontosan tudják, mennyit érnek, és elismerően biccentenek a tulajdonosnak.

Letisztult vonalak

Az Axopar 37-es – akárcsak az előző lapszámunkban tesztelt 28-as – egészen megdöbbentő precizitással ötvözi a használati igényeket, azaz a praktikumot a forradalmian letisztult dizájnnal, a mindennapi együttélés lehetőségét a komforttal és a lenyűgöző minőséggel. Ez a nagyobbik modell is rendelhető nyitott, fedett, illetve kabinos kivitelben, ami igen sokféle használatot tesz lehetővé a munkafeladatoktól a szabadidős célokig, de expedíciós hajóként sem nagyon találunk alkalmasabbat.
Bár Finnország hivatalosan nem skandináv állam, azért mégiscsak ott vannak egy gócban többek között a svédekkel is, ami tökéletesen látszik a 37-es formáján: ez a legendás skandináv dizájn kvintesszenciája, amire első ránézésre talán csak annyit mondanánk, hogy egyszerű, hosszabb ismerkedés után azonban kiderül, hogy filozófia, ami egy teljes életérzést jelképez. Márpedig ez az életérzés éppen olyan remekül társul az északi fjordok kristálytiszta vízéhez, mint a Cote d’Azur „high life” kikötőihez, vagy akár egy kényelmes és vagány dunai hajózáshoz. Az Axopar tehát ránézésre is értékes, de vajon mit tud belül?

 

Biztos tudás

Kiváltképp a kabinos kivitel válik be a tengerek és folyók vérbeli Gran Turismójaként, hiszen ennek az összetett feladatnak tökéletesen megfelel tágasságában, komfortjában és célszerűségében éppúgy, mint menetteljesítményével, biztonságával és technikai felszereltségével. Akár a nyitható tetővel ellátott vezetői állás környékén foglalunk helyet, akár a nyitott fedélzet elülső vagy hátsó traktusában, határozott tervezésű ergonómiával találkozunk, érezhető, hogy ezt a hajót nem kizárólag tükörsima vízen való ácsorgásra tervezték, az utasok kényelme és biztonsága kevésbé békés elemek közötti kalandozásokon is biztosított. A modell hátsó traktusa az igények szerint alakítható, napozófekhelyek, tárolók és pultok, illetve kiürítve hatalmas placc várhatják az utasokat vagy a felszereléseket.

A hajó kiváló terep a kikapcsolódásra, tíz személy remekül érezheti magát akárcsak napozva, koktélozva, beszélgetve, ám az expedíciós célokra is optimalizált modell központi figurája mégiscsak a vezető, aki köré igazi információdömpinget építettek a tervezők. A navigáció pontos, kezelése gyerekjáték, és a két Mercury erőforrás (450, illetve 700 lóerős összteljesítménnyel) annyi erőtartalékot generál, ami minden helyzetben uralja a környezetet.

Minőség és összhang

Akármelyik kivitel, azaz a Spyder, a Sun-top vagy a Cabin felel meg az igényeinknek, az Axopar 37-es belső kabinja kényelmes és a méretekhez képest kifejezetten tágas fekhelyekkel vár, és bár a fürdőszoba parányi, mégis a gondos tervezés révén minden centimétere kihasznált és funkcionális. A belső térben felhasznált anyagok minősége összhangban áll a már sokat dicsért formatervezéssel, a könnyed hangulatot árasztó
letisztultságot nem nyomták agyon sötét és nehéz matériákkal, minden harmonizál mindennel, de legfőképpen velünk.

A 37-es modell az Axopar legnagyobbja, tehát mintegy zászlóshajóként viszi a prímet a családban, amelynek minden tagja hasonló értékekkel felruházott, kiváló jármű. Azok számára, akiknek a hajózás több mint fedélzeti partik végeláthatatlan folyamata, és szívesen kikacsintanak a felfedezések, az igazi vízi kalandok felé, mindenképpen érdemes kipróbálni a finn gyártó termékeit, hiszen akik megtették, már nem nagyon gondolkodnak más márkában.

Brabus móka

A németországi Bottropban, 1977-ben alapított műhelyt sokáig az autók, elsősorban a Mercedes-teljesítményre hangolt tuningjával kötötte össze a köztudat, ám az utóbbi időkben más, nem négy keréken gördülő járműveket is kezelés alá vesznek. Így született meg az együttműködés az Axopar és a Brabus között, hiszen a finn hajók teljesítménye és minősége remek alapot szolgáltat az igazán exkluzív kialakításra. A Brabus-csomag (Brabus Line Trim Package) természetesen rendelhető a 37-eshez is.

Beleszerettél?

A Wiking Yacht Club segít, hogy a tiéd legyen.

Keresd Varga Miklóst a +36 20 974 5952-es telefonszámon!

ADATLAP

HOSSZ: 11,5 M
SZÉLESSÉG: 3,35 M
ÖSSZTÖMEG: 3590 KG
MERÜLÉS:  0,85 M
LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNY: 2×225 LE ( 2×350 LE)
LEGNAGYOBB SEBESSÉG: 38-48 CSOMÓ
ÜZEMANYAG-KAPACITÁS: 730 L
VÍZKAPACITÁS: 250 L
SZÁLLÍTHATÓ SZEMÉLYEK SZÁMA: 10 FŐ