Skip to main content
Ahol a hajózás nem fényűző szabadidős tevékenység, hanem a mindennapok része és szüksége, ott a finn Axoparé a terep, alkalmasabbat nehezen találni nála. Ha a hajózás számunkra nem csupán a kikapcsolódás eszköze, hanem az élet elengedhetetlen része, akkor jó helyen járunk, ha az Axoparban gondolkodunk. Egy igazán praktikus, akár mindennapi használatra tervezett hajóról van szó ugyanis.

Itt nem a lélegzetelállítóan domborodó idomoké a főszerep, sokkal inkább az okos és letisztult formatervezésé, nem a gyakran felesleges és túlzó fényűzésen van a hangsúly, hanem a kiváló használhatóságon, egyszerűségében nagyszerű praktikumon és a teljes körűmegbízhatóságon, az északi gyártó modelljei megkérdőjelezhetetlenek.

Az Axopar 28-as sorozata a feladat és az igények szerint többféle felépítéssel elérhető, nyitott, fedett és kabinos kivitelben is etalon a kategóriájában. Mi a Cabin elnevezésű, zárt kivitellel keltünk próbaútra, és már a legelső benyomások alkalmával megértettük, miért annyira sikeres a széria. Ez a hajó mindenféle viszonyok között tökéletes társ lehet: akár forró helyen való, nyitott tetős utazásra, akár dunai hajózásra, akár mindennapos használatra, szállításra, esőben, zord tengeri viszonyok közötti helytállásra szeretnénk használni A fedélzetre lépve feltűnik a hajó méreteihez képest roppant tágassága, ami a gondos formatervezés és berendezés eredménye.

Az orr-részben letisztult vonalú kanapékon foglalhatunk helyet, a hátsó traktusban pedig ülőalkalmatosság, napozóágy vagy tárolószekrény is beépítésre kerülhet. A szögletesnek tűnő formákkal határolt kabin elrendezése hasonló egy autóéhoz, a vezető mellett anyósülés, mögöttük pedig további két-három utas kényelmes elhelyezésére alkalmas pad található. Az alkalmatosságok szembefordíthatóak egymással, kellemes beszélgetőszalonná avanzsálva a teret. A kabin teteje harmonikaszerűen kinyitható

Sporttárs

Az Axopar 28 légies, mégis racionális, masszív vonalai nagyfokú stabilitást nyújtanak bármilyen tengeri körülmények között. A 200-tól 400 lóerőig elérhető Mercury-erőforrás elemében van, már a kisebbik teljesítménnyel is magabiztosan mozgatja a hajótestet, tartalékai biztonságot adnak. Ránézésre talán nem sokan gondolnák elsőre, menynyi sportosság fért a konstrukcióba, akár 46 csomóval is repeszthetünk. Ezt a képességét persze ritkán fogják kihasználni az Axoparnak, de jó tudni, hogy megtehetjük. A sportosságra vizuálisan is ráerősíthetünk, hiszen felárért Brabus Line kiegészítőkkel is felszerelhetjük a vezetői környezetet.

Az autók iránt érdeklődők tudják, mit jelent a Brabus márkanév a sporttuning világában, ugyanazt az érzetet kapjuk a 28-as modell esetében is. Na de mit ér az erő, ha nem uraljuk? A finn mérnökök pontosan tudják, hogy az ezer szeszélyes tó és tengeröböl országában létszükséglet a jó manőverezhetőség, a könnyű kezelhetőség, éppen ezért biztosak lehetünk benne, hogy kompakt hajójuk a legjobb „kiképzést” kapta. A kezelőszervek használata pontos és magától értetődő, a Garmin-rendszerre építő navigáció megbízható és alapos. Mindig tudjuk, hol vagyunk és hova megyünk, bármilyen látási és időjárási körülmények között biztonságosan navigálhatunk és manőverezhetünk.

Napi rutin

Az Axopar 28-as sorozata, így kiemelten a Cabin-kivitel tehát nem ékszerként, óvni való luxusdologként, hanem társként, kiváló használati tárgyként válik be munkához, hobbihoz, szabadidőhöz vagy sporttevékenységhez. Első látásra egyértelmű és rejtett értékeivel egyaránt az aktuális feladatot szolgálja, szinte észrevétlenül, úgy, hogy nincs vele gond, így elsősorban a hiánya tűnik fel, ha másik hajóba ülünk. Akinek életformája a hajózás, netán hétköznapi szükség szerint járja a vizeket, nagyra értékeli ennek a hajónak a képességeit. Ez a modell semmilyen körülményekű között nem fog minket cserbenhagyni, használjuk akár hosszabb, hétvégi, Dunára tervezett kalandozásra, akár egy hosszú nyárestén a barátokkal szervezett, vacsorával egybekötött ringatózásra.

A NAGY TESTVÉR

A MÁRKAHŰSÉG NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL KÓDOLT ANNÁL, AKI EGYSZER LETETTE A VOKSÁT AZ AXOPAR MELLETT, ÉS ANNAK SEM KELL MÁSBAN GONDOLKODNIA, AKINEK A 28-AS SOROZAT KICSINEK BIZONYULNA. A NAGYOBB, 37-ES SOROZAT IS A FELÉPÍTMÉNYEK TELJES SKÁLÁJÁT KÍNÁLJA, MENETTULAJDONSÁGAIBAN, SPORTOSSÁGÁBAN, STABILITÁSÁBAN ÉS MEGBÍZHATÓSÁGÁBAN ÉPPEN ÚGY HOZZA A CSALÁDI VÉRVONALAT, MINT KIS TESTVÉRE, EMELLETT MÉG TÁGASABB, TÖBB SZEMÉLYNEK IS KÉNYELMES.

„A 200-TÓL 400 LÓERŐIG ELÉRHETŐ MERCURYERŐFORRÁS ELEMÉBEN VAN, MÁR A KISEBBIK TELJESÍTMÉNNYEL IS MAGABIZTOSAN
MOZGATJA A HAJÓTESTET.”

ADATLAP

HOSSZ: 9,18 M
SZÉLESSÉG: 2,95 M
TÖMEG MOTOR NÉLKÜL: 1940 KG
MERÜLÉS:  0,8 M
LEGNAGYOBB SEBESSÉG: 32-46 CSOMÓ
ÜZEMANYAG-KAPACITÁS: 280 L
TELJESÍTMÉNY: 200-400 LE
SZÁLLÍTHATÓ SZEMÉLYEK SZÁMA: 6-9 FŐ

Beleszerettél?

A Wiking Yacht Club segít, hogy a tiéd legyen.

Keresd Varga Miklóst a +36 20 974 5952-es telefonszámon!