Skip to main content

Poszeidón ökle

Az XO 250 DFNDR az, aminek látszik: zord tajtékok masszív meglovaglója, kőkemény munkaerő, miközben a szabadnapok szórakozásaira sem kíván magának mást az ember.

A Jeges-tenger más világ, mint a Riviéra, és ezt kik is tudnák jobban a skandinávoknál, jelen esetben a finneknél? Ott nem lehet alibizni, nincs helye a talmi dolgoknak, hiszen a természet erői arrafelé hamar leleplezik, ha valaki csak úgy csinál, mintha…

A helsinki székhelyű hajógyártó, az XO legújabb DFNDR (Defender, azaz védelmező) modellje pedig megmutatja, hogy bizony, bele kell tenni a járműbe azokat az anyagokat, amik segítik az épen maradást a méltóságteljes, ám a humorérzéket nélkülöző vizeken. Nem véletlenül tartják úgy, hogy a finn szigetcsoport az egyik legnehezebben navigálható vidék a világon, ahol különösen nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel a hajózás.

A finn hajóépítők tudása és szakértelme első pillantásra látszik a DFNDR-en, ám igazán akkor esünk ámulatba, amikor kipróbáljuk. Ez a hajó a legcsekélyebb túlzás nélkül annyira egyben van, mint egy monolit: célszerű, letisztult, hovatovább egyszerű, mégis elképesztően dögös skandináv dizájnba csomagolja a megbízható, robusztus technikát. Ami az anyagválasztást illeti, a hajó az örökéletet és az elnyűhetetlenség magabiztosságát sugallja. A fejlesztőknek kifejezetten céljuk volt, hogy divatékszer helyett egy zord vizeken is helytálló vízi járművet alkossanak.

EZ A HAJÓ A LEGCSEKÉLYEBB TÚLZÁS NÉLKÜL ANNYIRA EGYBEN VAN, MINT EGY MONOLIT: CÉLSZERŰ, LETISZTULT.

Lepkesúlyú bajnok

Mintha delfinháton repülnénk.

Az XO 250 DFNDR hajóteste teljes egészében alumíniumból készül, ami egyebek mellett már csak alacsony tömegével is sokat hozzátesz a könnyed mozgáshoz. Ehhez még képzeljük hozzá, hogy a hét méternél alig hosszabb, pehelysúlyú hajóval mit művel a Mercury Verado V8-asának 300 lóereje, és nagyjából képet alkothatunk, mire számíthatunk menet közben. Nem látványelemként került a két, versenyautókéra hajazó sportülés sem a fedélzetre, mert valóban szükség van rá, hogy szorosan körülöleljék a testünket. Persze, ez az arcéleket is átszabó dinamizmus nem puszta erőfitogtatás: a hajó egyes felhasználási területein, például munkavégzés közben igenis nagy jelentősége van a sebességnek, a nagyobb hullámok hátán pedig a teljesítménynek. A DFNDR expedíciós hajónak tökéletesen beválik, a SIMRAD GO9 navigációs rendszer profi segítség, még olyan figyelmességekkel is felszerelték, mint a mélységmérő. A hajó paraméterei alapján járőrözési és mentési feladatokra, futárszolgálatra is optimális, tökéletes minősége és felszereltsége arra predesztinálja, hogy akkor is kint legyen a vízen, amikor mindenki más a kikötő biztonságába húzódik.

AZ ARCÉLEKET IS ÁTSZABÓ DINAMIZMUS
NEM PUSZTA ERŐFITOGTATÁS.

ADATLAP

TELJES HOSSZ: 7,75 M
SZÉLESSÉG: 2,28 M
TÖMEG: 1478 KG
MERÜLÉS: 0,9 M
TELJESÍTMÉNY: 300 LE
ÜZEMANYAG-KAPACITÁS: 335 L
ELSZÁLLÁSOLHATÓ SZEMÉLYEK SZÁMA: 5 FŐ

Szabadnak született

Természetesen a professzionális elvárásoknak is maradéktalanul megfelelő XO nem kizárólag célszerszámként aposztrofálja a hajóit, a vállalat kiszolgálja a polgári megrendelőit is, a természetjárókat, a sporthorgászokat, a kalandorokat (röviden: a hajózás civil szerelmeseit), ezért a DFNDR tervezésekor a szórakoztatásra és a kényelmi funkciókra is nagy hangsúlyt helyeztek.

A fedélzeten kényelmesen elfér öt személy akár teljes menetfelszereléssel is, hiszen jól használható tárolóból temérdek akad, ráadásul a párnázott fedélzeti elemek nemcsak a komfortot, de a biztonságot is garantálják. A hátsó pad alatti hűtőszekrényből előhúzott italokkal és ételekkel kellemesen telik az idő egy jóízű beszélgetés során, miközben a négy hangszórós Fusion rendszer zenei aláfestése kellemesen duruzsol a fülünkbe.

Ez a hajó mindenhol elemében van, sőt mindenhol kitűnik a hasonló kategóriájú társai közül. Mégis, a DFNDR igazán akkor mutatja meg a speedboatozás alfáját és ómegáját, amikor egyedül, esetleg másodmagunkkal szeljük vele a vizet: úgy érezzük, mintha delfinháton repülnénk.

A magasabb hullámokról visszapattanva áldjuk a tervezők tehetségét a lengéscsillapítóval ellátott ülésekért, a hosszabb utakon a biztonsági tartalékot adó dupla akkumulátorért, az éjszakai túrázás során pedig a fényágyút idéző első és hátsó reflektorokért, valamint a nyitható tetőablakért, a karbonponyváért, a kihajtható előtetőkért, és még hosszasan sorolhatnánk.

Mégsem tesszük, hiszen az XO 250 DFNDR az a hajó, amit ezer dicsérő szó után is ki kell próbálni, hogy minden részletében felfedezzük, megértsük, és őszinte rajongóivá váljunk.

Hűtő a hátsó pad alatt: Koccintunk?

A legvagányabb alumínium gazdatest

A 2021-es év dunai vizesbajnokság győztese kétségtelenül a Magyarországon elsőként debütáló XO 250 DFNDR. Tökéletes minősége és minden igényt kielégítő prémiumfelszereltsége nemcsak vagány, sportos és extrém életformát kedvelő vízi huszárokat csábítja vízre, de azok számára is kiváló célszerszám, akik hobbihajósként a hullámokat békésebben hasogatva a finnek megkérdőjelezhetetlen kényelmét és komfortját élveznék. Az XO 250 DFNDR több mint egy hajó, sokkal inkább maga az életérzés, ami azt sugallja a csendes megfigyelőnek: Érted jöttem! Kalandra fel!

BELESZERETTÉL?

A Wiking Yacht Club segít, hogy a tiéd legyen.

Keresd Rédei Istvánt
a +36 20 956 6059-ös
telefonszámon!