Skip to main content

MÉG PONTOSABB NAVIGÁCIÓ

A Wiking Yacht Club legújabb, 2020 júniusában debütáló mobilalkalmazása, a DunApp nemcsak a hajósok, hanem a szakma figyelmét is felkeltette. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az applikáció további fejlesztései kapcsán felajánlotta saját, hivatalos vízügyi hajózási térképét, melyen minden, a hajósok számára fontos információ részletesen megtalálható. Ráadásul mindezt teljesen ingyen.

Az uniós szabályozás kötelezi a tagállamokat, hogy a legalább negyedosztályú hajóutakról úgynevezett IENC (Inland Electronic Navigation Charts) belföldi, vagyis nem tengeri elektronikus navigációs térkép szabványosított térképet készítsenek. Az évente frissített térképeket a szabadidős hajózók több honlapról is elérhetik, saját rendszerükben az OpenCPN alkalmazáson keresztül integrálva hasznosíthatják.

A kölcsönösség elvén

A DunApp rendszere GPS-alapokon nyugszik, így könnyen megjeleníthető vele a hajó a vízi térképen, emellett, ha a hajó AIS-berendezéssel is el van látva, akkor a folyón közlekedő többi hajó is láthatóvá válik. Ez különösen a forgalmasabb Duna-szakaszokon, mint például a budapesti belvárosi részen megkönnyíti a manőverezést. Legalább ekkora segítséget jelent, hogy az OVF által készített IENC-térképek DunAppba történő integrálásával a már most feltüntetésre került hajózási kikötők, bóják és folyamkilométerek mellett megjeleníthetők lesznek a parti táblák is, emellett segít, hogy az applikáció a hétköznapokban megszokott módon, navigációval ellátott útvonaltervezőként funkcionáljon. „A DunApp nagyon hasznos fejlesztés, hiszen a hajózási információkon kívül számos pluszszolgáltatást kínál – mondta Bede Csaba, az OVF hajózási referense.  Segítségünkkel a hajózás szakmai részéhez, az utazás biztonságosabbá tételéhez szeretnénk hozzájárulni. A Wikingekkel való együttműködés a kölcsönösségen alapul, hiszen a hajósok így a legpontosabb dunai térképet használhatják, visszajelzéseik, bejelentéseik ugyanakkor megkönnyíthetik a munkánkat.

Hajóútfejlesztések

A hajózási térkép mellett az OVF a dunai hajóút folyamatos fejlesztésével is segíti a hajósokat. A Vízügy mérőhajója, az egyébként a Wikingek által épített Garda, a korábbinál lényegesen precízebben, nagyobb hatékonysággal méri fel kvázi letapogatja a folyómedret.

„Az adatokat a szakemberek kielemzik, majd összeállítják a hajósok számára releváns információkat, melyeket aztán felvisznek a hajózási térképre, de ezen adatok alapján jelölik ki a hajóutakat is”  fűzi hozzá Reichardt Anita, az OVF folyógazdálkodási referense, RIS szakértője. A hajóutak biztonságáról és a bóják kezeléséről, valamint a parti táblák láthatóságáról a 24 méteres, 70 tonna vízkiszorítású kitűzőhajók gondoskodnak.

Az OVF jövőbeni feladataként tűzte ki, hogy az elavult vasbójákat könnyeben kezelhető, GPS-szel ellátott műanyag bójákra cseréli ki, ezzel is emelve a vízi közlekedés biztonságát. Miután a bóják cseréje menynyiségüket tekintve impozáns feladat, a Dunán illetékes három Vízügyi Igazgatóság új kitűzőhajókat vehetett át 2021 januárjában a régi, átlagban 40 éves járművek helyett. Az akut veszélyelhárításért további három kisebb, gyorsjáratú hajót helyeztek üzembe, melyek akár 55 km/h sebességre is képesek, és szükség szerint egy egy bója azonnali kezelését is el tudják majd látni, de a biztonságos hajózást segítik a kritikus helyeken elhelyezett kamerák is, Budapesten például a Margit hídon és a Megyeri hídon.