Skip to main content

A KATASZTRÓFAVÉDELEM LEGMODERNEBB HAJÓJA

TŰZMADÁR

Száz százalékban magyar tervezésű és építésű, többfunkciós műszaki munkahajó? Létezik! A Wikingek ismét bebizonyították, hogy nem ismernek lehetetlent, amikor alig több mint egy év alatt megtervezték és megépítették(!) a Katasztrófavédelem új hajóját, a Tűzmadarat. Igazán szép darab, csak a hajótest acélszerkezete 25 tonna. A tömeg azért is érdekes, mert a Tűzmadár teste alumínium helyett acélból – és abból a célból – épült, hogy 50%-os jégzajlásban is zavartalanul végezhesse napi tevékenységét, ami hivatalosan így hangzik: katasztrófavédelmi beavatkozás.

A hajó az iparbiztonságot fejlesztő európai uniós forrásból épült és Mohácson fog állomásozni, ahol a schengeni határon belépő veszélyes árukat szállító, és egyéb, a határon átkelő hajókat fogja ellenőrizni. Bár a Wikingek által megépített A hajó az iparbiztonságot fejlesztő európai uniós forrásból épült és Mohácson fog állomásozni, ahol a schengeni határon belépő veszélyes árukat szállító, és egyéb, a határon átkelő hajókat fogja ellenőrizni. Bár a Wikingek által megépített Patrol 18 alapvetően a dunai ellenőrzést szolgáló hajó, mégis számos izgalmas képességgel rendelkezik. „A hajó számos szigorú szempont alapján épült meg, melyek között akadtak huncut kihívások, hiszen a műszaki képességek kiemelt fontossággal bírtak – árulta el Hodács Levente hajómérnök, a Wiking Horányi Hajógyár vezetője, a Tűzmadár gépészeti tervezője. – A hajó száz százalékban magyar tervezés és építés eredménye – ilyen, mármint »cakkra« pontosan ilyen hajó máshol nincs. Az is meglehetősen ritka – legalábbis manapság –, hogy a tervezés és az építés ugyanabban a gyárban történik. A tervezés 2019 októberében kezdődött számítógépen, a gerincfektetés, vagyis az első lemezek lefektetése 2020 márciusának elején zajlott. Egy ilyen volumenű hajó esetében 13 hónap nagyon rövid idő, így számunkra is elképesztő, hogy 2020 novemberének végén szinte teljesen készre állítva már vízre is tettük. Ennyire rövid idő alatt még a lakóautókat gyártó cégek se legózzák össze a végeredményt a kész fődarabokból – mi viszont a Wiking Horányi Hajógyár kollégáival megterveztük és meg is építettük ezt a spéci hajót. ” Dob pereg, kalap emel.

AZ ABLAKOKAT SZÁNDÉKOSAN ÚGY TERVEZTÉK, HOGY KIFELÉ DŐLJENEK. BÁR VAN ABLAKTÖRLŐ, A HAJÓSOK JOBBAN SZERETNEK ESŐBEN IS SZÁRAZ SZÉLVÉDŐVEL HAJÓZNI. PLUSZ A TETŐ ÖVLEMEZE FÉLTETŐ A FEDÉLZETRE.

Tonnák és centik

A Tűzmadár teste acélból készült. Bár a könnyű és modern alumíniumhoz képest az acél nemcsak
nehezebb, de retróbb is, az anyagválasztás oka kézenfekvő: alumíniumhajóval jégzajlásban nincs vagánykodás!
Márpedig a Tűzmadárnak – ha nem is kifejezetten jégtörőnek épült – keményebb teleken is helyt kell
állnia, azaz kifejezett igény volt, hogy jégzajlásban is bevethető legyen. Az alumínium hajótest akkor jó, ha a gyors haladás a cél, de aki féltette már alumíniumhajóját akár egy uszadékfától is, az pontosan tudja, mi a különbség egy kihegyezett versenyautó és egy munkagép között. A Tűzmadár pedig, még ha csúcskategóriás is, ebből a szempontból közelebb van egy míves multifunkciós munkagéphez.A hajótest elöl 8, hátul 5 milliméteres lemezekből készült, ami önmagában 25 tonna. Ha alumíniumból lenne, 12 tonnát nyomna, és kevesebbet merülne: 1 cm merülés ezen a hajótesten 700 kg vízkiszorítás, így a 13 tonna hajótest-súlykülönbség durván 20 cm merülési különbséget jelent. A közegellenállást tekintve ez jelentős, ám a Tűzmadár holtvízi maximális sebessége a friss mérések szerint így is 20 km/h, ami a Dunán azt jelenti, hogy hegymenetben 16 km/h, völgymenetben pedig 24 km/h-s sebességgel hasít.

Funkciók és megjelenés

Laikusként el sem tudjuk képzelni, mi mindenre bevethető egy ellenőrzésre épített, többcélú, többfunkciós
műszaki hajó. Ha például valami ég a vízen vagy a part mentén, a Tűzmadár odasuhanva képes eloltani
a tüzet. Vízágyúja egy 68 lóerős szivattyú, amellyel a vízsugár 50 méterre is elér, percenként másfél köbméternyi vizet zúdítva az égő felületre.A Tűzmadárnak nemcsak a nevében van valami fickósan kalózos, de a felépítése is tiszteletet parancsoló. Az orrán két függőleges oszlopból álló tolótám került kialakításra, amivel más hajóknak nekifeszülve könnyen odébb, vagy akár rövidebb távon maga előtt tolhatja azokat. A Tűzmadár másik impozáns eszköze egy kitolható híd, amelyen a Katasztrófavédelem szakemberei könnyen és biztonságosan juthatnak át az ellenőrizendő hajókra, amelyek természetüknél fogva szinte mind jóval magasabbak a Tűzmadárnál. Nem mondjuk, hogy egy katasztrófavédelmi ellenőrzés komolyságát aláássa, ha a rendészeti kolléga kötélhágcsón vagy vaslétrán küzdi fel magát a másik hajó fedélzetére, de egy erre a célra kialakított hídon átsétálni azért mégiscsak elegánsabb.

A legnagyobb teherbírású daru

A hajóhoz tartozó, dizájnban is megkérdőjelezhetetlenül stílusos munkacsónakot nem amolyan póriasan vontatják, a Wiking tervezői daruval ellátott, külön helyet biztosítottak számára a taton, ahonnan biztonságosan és gyorsan, néhány perc alatt vízre lehet tenni a katasztrófavédelmi „bocit”. Apropó, daru! Hodács Levente hajómérnök, aki a Tűzmadár tervezéséből és a kivitelezésből is jócskán kivette a részét, jó pár csésze kávét elkortyolt a 2000-ben megépült Szent Flórián tűzoltóhajó személyzetével, hogy a Wikingek Horányi Hajógyárában olyan hajó épülhessen, amely azontúl, hogy a Katasztrófavédelem által megszabott követelményeknek és elvárásoknak maximálisan megfelel, a hétköznapi kihívásokra is praktikus megoldásokat nyújt. Az egyeztetések során kiderült például, hogy a Szent Flórián tűzoltói húsz év alatt alig pár alkalommal – főként gyakorlatok alkalmával használták a habbal oltó felszerelést, a darut ellenben sokkal gyakrabban. Gyakori eset ugyanis, hogy a Dunát átszelő kompokról egy-egy autó begurul a vízbe, vagy egy sétáló a Lánchídról borít be valamit, ami a búvárok bevetését igényli. Éppen ezért, miután a folyóba guruló autó a leggyakoribb probléma, a Tűzmadár a lehető legnagyobb teherbírású darut kapta.

Csupa praktikum

Három köbméter gázolaj, 500 liter víz, a felszerelések, na meg a személyzet. Ez az a súlymennyiség, amit a hajótestnek pluszban cipelnie kell. Ha ehhez hozzáadjuk a brutális acél hajótestet, a Tűzmadár merülése meglepő módon még akkor sem vészes. Ami a hétköznapi sporthajózáshoz sokszor csak fogcsikorgatva elég, abban ez a hajó bár óvatosan, de vígan elaraszol, 1 méteres vízmélység ugyanis már elég ennek a gyönyörű monstrumnak ahhoz, hogy maradéktalanul teljesítse hétköznapi kötelességeit. A Tűzmadár oldalsó nézetből joggal vethet fel kérdéseket, hiszen az elülső rész a hajótest többi részéhez képest magasabb. Ezt a szokatlan formakialakítást a kabin kényelmes belmagassága indokolta. Aki alapvetően a nemzetközi átkelőhajókhoz szokott, annak meglepő lehet a Tűzmadár civilizált fürdő- és hálószobája, a beltér komfortos magassága, és bár a laikusok számára az egy méter magas ágy kicsit meredeknek számíthat, a rakodási okokat figyelembe véve ez egy teljesen bevett, hétköznapi megoldás.

A MOTOR

A TŰZMADARAT A DOOSAN L086TIM NEVŰ 8 LITERES, HATHENGERES DÍZELE HAJTJA. (A DOOSAN EGY KOREAI MULTI, 1896-BAN ALAPÍTOTTÁK, ERŐMŰTŐL SÓLEPÁRLÓ BERENDEZÉSEKEN ÉS ÉPÍTŐIPARI GÉPEKEN ÁT HAJÓMOTOROKAT IS GYÁRT.) KÖZVETLEN BEFECSKENDEZÉS, FOLYADÉKHŰTÉSES TURBÓ, VAGYIS A TIM MOZAIKSZÓBÓL MÁR CSAK AZ UTOLSÓ BETŰT KELL FELFEDNI. AZ MA MEDIUM DUTY JELÖLÉSE, AMI LEGINKÁBB ARRÓL SZÓL, HOGYAN LEHET TERHELNI A MOTORT: KÖZEPES TELJESÍTMÉNY 315 LÓERŐVEL, 2300-AS FORDULATSZÁMON. HOGY ÉREZZÜK A SZÁMOK EREJÉT: ENNÉL LÉNYEGESEN KISEBB TELJESÍTMÉNNYEL IS LEHET MÁR USZÁLYOKAT MOZGATNI, ERGO A TŰZMADÁR IGAZI NAGYMENŐ EBBEN A VISZONYLATBAN IS. MAGA A MOTOR OLAJ NÉLKÜL, SZÁRAZON ALIG TÖBB MINT EGY TONNA, 62 LITERES MAXIMÁLIS ÓRÁNKÉNTI FOGYASZTÁSSAL (TELJES TERHELÉSEN).

Általános tézis, hogy ami nem látszik, az gyakorlatilag nincs is, pedig paradox módon éppen az ilyen rejtett értékek a tervezői kreativitás leglátványosabb ismérvei. A Tűzmadár három klímaberendezése is ennek megfelelően került kialakításra, hiszen a kutató tekintetek számára mindhárom láthatatlan. A cél ugyanis az volt, hogy a bevetési szempontokat figyelembe véve minél több szabad hely maradjon a fedélzeten, és a csapat minden tagja egy időben, gyorsan, zavartalanul és eredményesen végezhesse munkáját.

A HAJÓ OLDALÁN MEGJELENŐ KÉK ROMBUSZOK AZT JELENTIK, HOGY A HAJÓ MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉS VISELÉSÉRE JOGOSULT.

Magyarázat a 7 fokos dőlésszögre.

A hajótest súlypontja 7 és 8 méter között, nagyjából a kötelezően feltüntetendő „DISASTER” felirat alatt található. A hajó ezen a pontján a legöblösebb. A propellertengely a vízszinttől lefelé számított 7 fokos szögben áll, amire a hajó öblös orrának kialakítása miatt volt szükség azért, hogy az orrára épített, fentebb említett daru a hivatalos 1 tonnás súlyon túl szükség esetén akár egy 2 tonnás eszköz emelésével is könnyedén megbirkózhasson. Ehhez a teherviseléshez nem is kérdés, hogy kell a masszív felhajtóerő, ami a kiadási oldalon viszont nagy orrhullámot eredményez, hiszen az orrhullámok nemcsak előre irányulnak V alakban, hanem lefelé is. A hajó fara alapesetben ráülne ezekre a hullámokra, ám a speciálisan kialakított, döntött hajócsavartengelyek letolják a hajót a hullámokról, nagyjából ellentétes hatást kifejtve, mint a sportautók hátsó diffúzora. Ennek a mérnöki megoldásnak, vagyis a propellertengely 7 fokos dőlésszögének köszönhetően a hajótest nyer néhány centimétert felfelé, így a Tűzmadár gyorsabban haladhat, vagy ugyanannál a tempónál kevesebbet fogyaszt. Akárhonnan is nézzük, ez mindenképpen nyerő megoldás.

TŰZMADÁR

ADATLAP

HOSSZ: 18 M
MUNKAKÖR: KATASZTRÓFAVÉDELMI BEAVATKOZÓ
ÉVJÁRAT: 2020
ÉPÍTETTE: WIKING HORÁNYI HAJÓGYÁR
FŐGÉP: L086 TIM DOOSAN 2×315 LE
VÍZKISZORÍTÁS: 45 TONNA
MAXIMÁLIS HOLTVÍZI SEBESSÉG: 20 KM/H
SZOLGÁLATI SEBESSÉG (HOLTVÍZI): 16 KM/H