Skip to main content

A Cobalt a hajóknál olyan, mint a Lexus az autóknál: aki egyszer ilyet vesz, az a legritkább esetben választ mást legközelebb. Az amerikai kisvárosból indult hajógyár történetének legfontosabb tanulsága: soha nem szabad alább adni a minőséget!

 

Neodesha egy kansasi kisváros az Egyesült Államokban, ahol kevesebb mint 2500-an laknak. Az óceán messze van innen, folyó azonban akad, ez pedig éppen elég volt ahhoz, hogy ez a vidék legyen az a hely, ahonnan a világ egyik legvágyottabb folyami hajója kerül ki. KISVÁROSBÓL A NAGYVILÁGBA A Cobalt márkát 1968-ban alapították, a szabadidős tevékenységre hagyományosan nagy hangsúlyt fektető amerikaiak pedig hamar rákaptak a gyors, minőségi, és a részletekre nagy figyelmet fordító márkára. Mire a Cobalt ténylegesen megerősödhetett volna, addigra jött is az olajválság és a hobbicélú hajózás betiltása, a csőd helyett azonban inkább a külföldi piacokon való terjeszkedést választották, a bátor húzás pedig sikeresnek bizonyult.

Ennek kulcsa, hogy a minőségben sosem kötöttek kompromisszumot, ami hangozhatna akár egy olcsó marketingszövegnek is, de nem az. Ennek bizonyítéka – a hűséges vásárlóközönségen felül – a J. D. Power vevőelégedettségi felmérés, amiben a Cobalt toronymagasan az élen végzett nyolc éven keresztül. A gyár tapasztalatai szerint átlagosan csupán minden kétszázadik legyártott hajóval akad valami probléma, ami kiemelkedő eredmény ebben a mezőnyben.

 

HA EGY ÜZLET BEINDUL… A családias hangulat azóta is megmaradt, a Cobalt pedig ötven éve folyamatosan fejleszt. Ennek eredménye, hogy mostanra 24 különböző hajótípusuk van, amelyek eladásaiból az előző üzleti évben 140 mil lió dolláros forgalmat generáltak – a 37 milliárd (!) forintos forgalom finoman szólva sem rossz teljesítmény egy kisvárosi cégtől. A Cobalt számára mégsem ez volt az idei év nagy eseménye, hanem az, hogy megvásárolta őket a kaliforniai Malibu Boats, a gyár és a márkanév azonban egy pillanatig sincs veszélyben – ez már csak az elmúlt fél évszázad teljesítményének tükrében is kapitális hiba lenne az új tulajdonos részéről.

 

R3: EGY UNIVERZÁLIS VÁLASZTÁS Akinek fogalma sincs minderről, csupán összehozza a sors egy Cobalttal, mondjuk egy R3-mal, az csak annyit fog látni, hogy ez egy nagyon jól összerakott hajó. A legkézenfekvőbb autós párhuzam a Lexus lenne, már csak azért is, mert a japán luxusmárka is a J. D. Power felmérés örökös bajnoka. Itt nemcsak a kormány, hanem a műszerfal is igényes, természetesen kézzel varrott bőrbe van kötve, a helykihasználás pedig különösen példás, ami egy hajó esetében is fontos. Fontos megemlíteni a többrétegű kompozit szerkezetet, ami nagy merevséget és relatíve alacsony, alig kéttonnás üres tömeget biztosít az R3-nak. Az orrkiülős kialakításnak hála ezzel a hajóval egyszerre akár 12 fő is utazhat. Az ő szórakoztatásukról az erős és nyomatékos motorok mellett a Rockford Fosgate audiorendszer gondoskodik. Tény, hogy a Cobalt nem azon hajósok választása, akik a legolcsóbb megoldásokat keresik, aki viszont egyszer megérezte a márka ízét, az többé nemigen választ helyette mást.

 

SPECIFIKÁCIÓ

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Hosszúság 7,27 méter
Szélesség 2,59 méter
Súly 2018 kg
Üzemanyagtartály 189 liter
Víztartály 38 liter
Befogadóképesség 10 fő

MOTOR
Gyártó Volvo Penta vagy Mercruiser
Teljesítmény 300, 350, 380 vagy 430 lóerő


Ismét egy kívánatos, mindemellett megfizethető újdonsággal rukkolt elő a Quicksilver. Az Activ 875 Sundeck egy tökéletes folyami hajó lett, amivel már komolyabb túrákat is lehet tervezni.

 

Egyre többen keresik és kedvelik a külmotoros hajókat, a cannes-i hajókiállításon bemutatott Activ 875 Sundeck pedig éppen ilyen. Maga a hajó bő nyolc méter hosszú és három méter széles, amin akár 12 embernek is van kényelmes hely. A napozóágy mérete 225 x 225 centiméter, vagyis még a legnagyobb franciaágyakénál is több fekvőfelületet kínál. Hovatovább, ehhez dönthető háttámlák, könyöklők és pohártartók is járnak, vagyis garantált az első osztályú kényelem.

 

A hatalmas napozóágy alatt egy meglepően tágas kabin lakozik. Ennek tervezésénél odafigyeltek arra, hogy minél több napfény és friss levegő jusson be, ahogyan arra is, hogy a vevők a lehető legnagyobb mértékben saját ízlésük szerint tudják kialakítani azt. A lehajtható üléseknek hála itt akár hatan is kényelmesen ülhetnek az asztal körül, ha pedig leszáll az éj, akkor akár négy főnek is kényelmes alvóhelyet kínál, ami nagy szó egy ekkora méretű hajó esetében.

Ahogyan az is, hogy ennyire jól felszerelt legyen: a Quicksilver legfrissebb hajójának fedélzetén gond nélkül rendezhetünk nagyobb főzéseket is, hála a beépített (LPG vagy elektromos) tűzhelynek, a mikrosütőnek, a folyó víznek, a használható méretű munkafelületnek és persze az 50 literes hűtőnek. Ráadásul amikor minderre nincs szükség, akkor diszkréten megbújik egy szekrény mögött.

 

A műszerfal is a letisztultság jegyében készült. A vásárlók egy 12 colos és két darab 9 colos GPS között választhatnak, melyeken valamenynyi a hajózáshoz kapcsolódó fontos információ leolvasható. Vezetni általában is jó a nem túl nagy méretű, de nagyvonalúan motorizált hajókat, ami alól az Activ 875 Sundeck sem kivétel. Az ár/érték arányban kiemelkedően teljesítő Quicksilver hajóját egy- és kétmotoros konfigurációban is lehet rendelni, előbbi esetben 400, utóbbiban 500 lóerő az elérhető legnagyobb teljesítmény.

 

A technikai csemegék közül kiemelendő a VesselView Link, melyen keresztül a motor valamennyi paraméterét figyelni lehet egy telefonos alkalmazáson keresztül, az első és idáig egyetlen GPS-alapú trimrendszer, az Active Trim és a minden korábbinál jobb manőverezhetőséget lehetővé tevő Joystick Piloting rendszer. A minőség és praktikum mellett elkötelezett Quicksilver ezúttal is remek kis hajót mutatott be, aminek bő 70 ezer eurós alapára is igazán remek ajánlattá teszi.

 

SPECIFIKÁCIÓ

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Hosszúság 7,99 méter
Szélesség 3,00 méter
Üres tömeg 2462 kg
Üzemanyagtank 450 liter
Víztartály 100 liter
Férőhely 12 fő

MOTOR
Gyártó Volvo Penta vagy Mercruiser
Teljesítmény 300, 350, 380 vagy 430 lóerő