Skip to main content

Biztonság

Szakértő kezekben- Kifizetődő gondoskodás

hajó szerviz

Az idő vasfoga minden hajóba belemar, még ha ezt olykor a tulajdonosok nem is hajlandóak elfogadni, ugyanakkor tapasztalt szakembereink jobb belátásra bírhatják őket.

Körültekintő, elővigyázatos és alapos. Ezek a jó hajótulajdonos ismérvei. Mert úgy tartják, nem elegendő kifizetni a pénzt a hajóért, később bizony gondoskodni is kell róla. Márpedig ehhez hozzátartozik többek között az odafigyelés, a karbantartás és a megelőzés is. A tulajdonos legyen felkészült, ismerje a hajója minden „szeszélyét”, minden egyes csavarját, továbbá igyekezzen „kielégíteni az igényeit”!

Jó kezekben van a hajó

A gondoskodást érdemes azzal kezdeni, hogy a tulajdonos felteszi magának a kérdést: mit tehet annak érdekében, hogy a hajója mindig biztonságos legyen? Aki vízre száll, annak kötelessége elébe menni a veszélyhelyzeteknek, vagy legalábbis csökkenteni a kockázatokat. Éppen ezért Magyarország legnagyobb hajós közösségeként a Wiking Yacht Clubban a figyelem középpontjába navigáljuk a megelőzés témakörét. Mindenkit arra ösztönzünk, hogy csakis rendszeresen átvizsgált, alaposan felkészített hajóval szálljon vízre.

 

Természetesen ehhez minden támogatást megadunk. Szakszervizünkben tapasztalt szakemberek, hozzáértő szerelők, kikötőinkben pedig gondos kikötőmesterek igyekeznek a hajótulajdonosok segítségére lenni, hogy azok minden esetben úgy érezzék: nálunk, a Wiking Yacht Clubnál csakugyan jó kezekben van a járművük.

Újraindítottuk a Horányi Hajógyárat!

1994-es bezárása után idén tavasszal a Wiking Yacht Club munkatársainak kezei között újjászületett és megnyitott a Horányi Hajógyár. „A célunk nem kisebb, mint új életet lehelni a hazai hajógyártásba. Az új termékek, hajók és a hajókat kiszolgáló létesítmények tervezése, legyártása és megépítése mellett a már meglévő alumínium- és acélhajók karbantartása és időszakos parti szemlére való felkészítése, felújítása is biztos kezekben van nálunk a gyárban.” A Horányi Hajógyárral kapcsolatos további tervekről a 98. oldalon bővebben is mesél Varga Miklós, a Wiking Yacht Club igazgatója.

Az állandóság gyönyörködtet

Nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott, hogy a rendszeres javításokat, ellenőrzést mindig ugyanaz a szerelő lássa el. Ennek köszönhetően kialakulhat a hajótulajdonos és a szervizes kolléga között egy kölcsönös bizalom, amely lehetővé teszi a hatékony együttműködést, valamint problémamegoldást. Másrészt lássuk be: sokkal többet használ egy hajónak, hogyha rendszeresen ugyanahhoz a csapathoz kerül karbantartás vagy szerelés miatt. Hiszen a tapasztalt munkatárs nemcsak a hajót ismeri jól, de a régi ismerős pontosan tudja, milyen állapotban van a hajónk, a legapróbb jelekből is megmondhatja, milyen munkálatok időszerűek, és melyek azok, amelyek a jövőben várhatóak.

Előfordulhat, hogy a tulajdonosnak nincs ideje a hajójával foglalkozni, és megnyugtatja a tudat, hogy van kire bíznia a járművét. Fontos azonban, hogy a szerelőnk érezze a támogatást, vagyis a megrendelő minden esetben fogadja el a szakmai véleményét, és egy esedékessé váló alkatrészcserére ne úgy reagáljon, hogy: „Jó, de…”

Vegyünk egy egyszerű, de szemléletes példát! A gyújtógyertyákat többnyire kétévente érdemes kicserélni. Erre figyelmeztetjük ügyfeleinket a szervizben is. Néhány hajótulajdonos ilyenkor a szívéhez kap – pedig nem eget rengető kiadásról van szó –, és azzal hárít, hogy: „Jó, de hát alig megyek a hajóval.” Munkatársunk ilyenkor, ha csak jelképesen is, a homlokára csap, és türelmesen elmagyarázza, miért érdemes a hajót rendszeresen átvizsgáltatni és javíttatni, ha máskor nem is, de a nyári szezont megelőzően és a tél beállta előtt.

Nem itt kell spórolni!

Az akadékoskodással vagy spórolással (ilyenre is van sajnos példa) nemcsak saját magát, hanem a vízi közlekedés többi szereplőjét is bajba sodorhatja az, aki félvállról veszi a megelőzést, a hajója karbantartását, és semmibe veszi a szakembereink véleményét. Jusson eszünkbe: az élmény minden kiadásért kárpótol a vizek selymesen ringó hullámain. A jó hajótulajdonos körültekintő, egyúttal képes hosszú távra is tervezni. Minden értelemben.

Indulás előtt

Számos feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy valaki vízre szállhasson. Nem árt, ha érvényes a jogosítványunk, feltöltöttük üzemanyaggal a hajót, kiszellőztettük a motorteret, továbbá a kötelező felszerelések mindegyikével, így például evezővel, megfelelő számú mentőmellénnyel, valamint tűzoltó készülékkel is rendelkezünk.

A kikötőmester kérésre – külön díj ellenében – azoknak segít, akiknek nincs idejük felkészíteni a hajót az indulásra. Ne feledjük azonban, hogy a kikötőmester nem szerelő, az alapos átvizsgálást bízzuk szakemberre!