Skip to main content

CANNES YACHTING FESTIVAL

TRADÍCIÓ ÉS CSILLOGÁS

 

  • 6 nap
  • 51 ezer látogató
  • 638 hajó
  • 542 kiállítás
  • 219 újdonság
  • 122 világpremier
Cannes-től nem idegen a csillogás, hiszen több mint hetven éve lényegül át a filmvilág központjává évente néhány napra. A város világhíréhez jócskán hozzátett az A kategóriás, nemzetközi filmfesztivál, ami hozta magával az elérhetetlenséget sugárzó sztárok egyedi eleganciáját. Pedig Cannes sosem hordta magasan az orrát, megőrizte tradícióit, autentikus, mediterrán, tengerparti hangulatát, és éppoly természetesen fogadja a művészeket és a felső tízezer Rolls-Royce-szal vonuló arisztokratáit, mint a Lignes d’Azure menetrend szerinti autóbuszaival érkező turistákat és diákokat.

Napfény és jachtfelvonulás

Megannyi program és kikapcsolódási lehetőség vár ránk Cannes-ban, ám a Cote d’Azur ékkövének leglátványosabb és leghangulatosabb eleme természetesen az azúrkék tenger. A Port Canto nagykikötőben lágyan ringatózó jachtok és vitorlások látványa egészen lenyűgöző, így kitűnő helyszíne Európa legnagyobb hajózási fesztiváljának, az 1977 óta minden szeptemberben megrendezésre kerülő Cannes Yachting Festivalnak. A város öblének elegáns, fényűző környezetében felvonulnak a vitorlázás világának eminens gyártói, hogy elsőként itt mutassák be legújabb modelljeiket és fejlesztéseiket.
Az idén szeptember 10. és 15. között megrendezendő kiállításon több mint száz újdonság bemutatására kerül sor a Port Canto és a Vieux Port területén. Ez utóbbi, 1838-ban véglegesített kikötőben muzeális értékű, eredeti vitorlakötélzeteket és korabeli jachtokat tekinthetünk meg. Az óváros kikötőjében a fesztivál keretein belül ebben az évben is eljön a Concours d’Élégance ideje, mikor is a 12 méternél rövidebb motoros hajók legelegánsabb, legkülönlegesebb, és természetesen legdrágább darabjait csodálhatja meg a közönség. A fesztivál talán leghangulatosabb eseményére szeptember 14-én, szombaton, délután 4-kor kerül sor, amikor a modern hajók mellett patinás, emblematikus modellek felvonultatásával hajtanak fejet a szervezők a francia Riviéra gazdag jachtkultúrája előtt.

Cannes régi arca

Ha kifejezetten a fesztiválra érkezünk, akkor is érdemes szánnunk néhány napot Cannes felfedezésére. Felfedezőutunkat kezdjük az óvárosban! A Le Suquet dombtetőre épített, ódon hangulatú építményei közül pompás kilátás nyílik a régi kikötőre, azaz a Vieux Portra. A domboldalt festői sikátorokon, kanyargós lépcsőkön közelíthetjük meg. Felérve kihagyhatatlan a városfal megtekintése, ahogy a Musée de la Castre múzeumban is érdemes eltölteni egy kis időt. Ezt követően csodáljuk meg az őrtornyot és az óváros templomát. A Rue Meynadier sétálóutcájába befordulva ínycsiklandó gasztronómiai élményekben lehet részünk a Cénéri sajtüzletben, az Ernest húsboltban, Jean Luc Pelé édességboltjában, de szuveníreket is vásárolhatunk.

Croisette, az álmok sétánya

Ha az igazi csillogást szeretnénk megtapasztalni, akkor a legjobb, ha a Croisette sétány felé vesszük az irányt. Nem a valaha épült legszebb épület, mégis a cannes-i életérzés egyik központi helyszíne a Palais des Festivals et des Congrés, más néven a fesztiválpalota, melynek vörös szőnyeggel borított lépcsőjén felvonulni megannyi sztár álma. A mintegy 44000m2 kiállítói területtel és tizenöt előadóteremmel rendelkező, modern atmoszférájú palota évente több mint ötven nemzetközi, szakmai eseménynek ad otthont. A fesztiválpalota előtt terül el a Chemin des Étoiles sugárút, ahol legendás színészek, rendezők és más szupersztárok hagyták a kézlenyomatukat és aláírásukat a rajongók és az utókor számára. A Croisette sugárúton továbbhaladva azoknak a luxusszállóknak az impozáns sora rajzolódik ki előttünk, ahol ezek a hírességek megszálltak és megszállnak ma is. Nincs olyan igény, amit a Carlton, a Martinez vagy a Majestic ne elégítene ki. És ha már luxus, látogassunk el a Rue d’Antibes utcába, ahol minden, magára valamit is adó világmárka üzlete megtalálható.

M I N D E N Ú T C A N N E S – B A VEZET

AMENNYIBEN AUTÓVAL KÖZELÍTÜNK A VÁROS FELÉ, AZ AUTÓPÁLYA N°42-ES MOUGINS-CANNES KIJÁRATÁNÁL VAGY A N°41ES MANDELIEU-CANNES LA BOCCA KIJÁRATNÁL LETÉRVE ÉRHETÜNK ODA. REPÜLŐVEL A NIZZÁBAN TALÁLHATÓ AÉROPORT INTERNATIONAL NICE COTE D’AZURE REPÜLŐTÉRRE ÉRDEMES ÉRKEZNÜNK, AMI 25 KILOMÉTERRE TALÁLHATÓ CANNES-TÓL. HA NEM VESZŐDNÉNK AZ AUTÓBÉRLÉSSEL, A LIGNE EXPRESS AUTOROUTE 210ES AUTÓBUSZJÁRATTAL KÖZVETLENÜL, ÁTSZÁLLÁS NÉLKÜL JUTHATUNK BE A VÁROSBA. A HÍRES-NEVEZETES TGV-VONAT ÁLLOMÁSA IS MEGTALÁLHATÓ CANNES VÁROSKÖZPONTJÁBAN, ÍGY FRANCIAORSZÁG BÁRMELY SZEGLETÉBŐL INDULHATUNK FELFEDEZŐÚTRA, ILLETVE SZÁMOS MÁS CSODÁS HELYRE UTAZHATUNK TOVÁBB.

Bisztró, golf, kaszinó

Cannes felfedezése során természetesen megéhezik az ember, főleg, ha tett egy kiadós sétát a helyi piacokon is. A Square Mérimée-n található a La Californie bisztró, amelynek neve talán nem hangzik autentikusan, ám tulajdonosa, Thierry Bourdoncle, aki a méltán világhíres, Saint Tropez-i Sénéquier kávézót is vezeti, garancia a kulináris mennyországra. Az estebéd után nem kell Monte-Carlóig mennünk, ha szerencsejátékhoz támad kedvünk, hiszen Cannes az egyetlen francia város, ahol három kaszinó is várja a vendégeket. Persze, nem mindenki híve a kaszinóknak, ők a város környéki tizennyolc lyukas golfpályák egyikén kerülhetnek a decens elegancia bűvöletébe.