Skip to main content
Mi történik, ha elegyítjük a legendás olasz formatervezést a legalább annyira legendás német mérnöki precizitással? Egy kiváló, kompakt luxusjachtot kapunk a Bavaria SR41-es képében, ami a legmagasabb igényeket is kielégíti.

Mint egy kellemes, gazdagon berendezett, nagypolgári családi ház. Nem feleslegesen hivalkodó kastély, de tágas és kényelmes otthon az egész családnak. Jómódú családnak. Talán így jellemezhető, ehhez hasonlítható leginkább a Bavaria prémiumterméke, az SR41-es jacht. Kompakt méretosztálya mozgékonnyá és emberi léptékűvé teszi, ugyanakkor szinte hihetetlen, mennyi teret kínál a famíliának, baráti társaságnak. Persze, méreteiből adódóan nem a nagyvilági partik helyszíne, ám a tágas nappali, a kényelmes étkező és a meghittségükben is szellős hálóhelyek kellemes útitárssá avanzsálják a hajót, de a kikötőben ringatózva is nagyszerű szalon válik belőle.

Ráadásul a Bavaria SR41-ben a nagyvonalú belső tér nem a kültéri aktív tevékenységek kárára lett kialakítva, hiszen a napozófekhelyek, a külső társalgó éppen olyan tágas, sőt még a kapitány sem érzi magát klausztrofóbiásan egyetlen percre sem a nagy és kényelmes „munkahelyén”. A jachtok természetüknél fogva – akárcsak a lakókocsik – kompromisszumos helykihasználással készülnek, ezért olykor passzentos érzést keltenek az emberben, ám a Bavariánál mintha erről nem tudnának.

Nagyvonalú

Azon nagyvonalúan ugorjunk át, hogy az SR41-esbe beépített anyagok milyen magas minőségűek, hiszen ez nem is lehet kérdés a márkánál. Ellenben ragadjunk le kicsit azon, hogy ezeket a nemes matériákat milyen gondossággal, mindenre kiterjedő ergonómiai tervezéssel helyezték el. A hajó berendezése iskolapéldája a szűkös terek maximális, mégsem erőltetett, kiváló ízléssel vegyített kihasználásának, úgy, hogy mindennek magától értetődő helye van, fel sem merül a szerencsés utasban, hogy például a beépített kávéfőző másik helyen jobb lenne. Még az ínycsiklandó vacsora elkészítéséhez mindennel felszerelhető kamra berendezése is tökéletes, milyen lenne tehát a saját fürdőszobával kiegészített főkabin és a vendégek elszállásolását biztosító többi hálóhely? Így van, kétségtelenül pazar! Még a vezetőállás is annyira adja magát, annyira jól használhatóan helyezték el a minden részletre kiterjedő információkkal szolgáló műszereket és kezelőszerveket, hogy egyáltalán nem tűnik fárasztónak a jacht irányítása.

Formaáhítat

A Too Design stúdió olasz formatervező-mestere, Marco Casali bravúros munkáját dicséri, hogy ezeket a tágas és otthonos tereket olyan formába álmodta, ami díszévé válik a kikötőknek és a folyóknak, tengereknek. Casali ügyesen kerülte el, hogy méretosztályában bumfordivá váljon a hajó, íves megoldásai mintegy buborékként fogják körbe a nagy tereket, mégis kecses, szellős, szinte légies a dizájn. Egész egyszerűen ez a hajó tényleg nagyobb, mint amilyennek kinéz, kiváltképp belül. Ráadásul a talján dizájner ráérzett a közízlésre is, hiszen az SR41 vonalai úgy hoznak friss fuvallatokat a jachtok világába, hogy közben a legtöbbünk fejében ilyesmi kép ugrik be, ha luxushajóra gondolunk. Az arányok, a részletek, a színárnyalatok összhangja szinte elemelkedett exkluzivitást ad a Bavariának. Most már csak az a kérdés, meg tud-e mozdulni a kecses hajótest, illetve hogyan viselkedik nyílt vízen?

Erőművész

Nem lőjük le a poént, ha a fentebbi kérdésre rögtön megadjuk a velős válaszokat: meg tud, és jól. Természetesen többféle motorral is konfigurálható a hajó, ám akár a MerCruiser, akár a Volvo Penta erőforrásokkal rendeljük, erőben nem lesz hiány, hiszen 760 lóerő is előcsalogatható a blokkokból. A dinamizmus azonban akkor az igazi, ha kellő fordulékonysággal és manőverezhetőséggel társul, és ezen a téren sem érheti kritika a Bavariát. A már említett, tökéletesen felszerelt és kialakított vezetői helyről akár sportos akciókra, száguldozásra is csábíthat a jacht, ám tudva, hogy körülöttünk a család vagy a baráti társaság pihen, inkább a méltóságteljes „korzózásra” szavazunk. A Bavaria SR41 tehát igazából társasági szerzet, a kellemes pihenés, szolid, tartalmas szórakozás terepe. Adott esetben képes odalépni, ám kinek van kedve kavarni a vizet, amikor a család és a barátok olyan jól érzik magukat a tágas, minőségi berendezésű térben vagy a kényelmes fedélzeten?

Precíz minőség

A vitorlás és motoros jachtokat egyaránt magas minőségben és szinte valamennyi méretosztályban kínáló vállalatot 1978-ban, Bavaria Yachtbau néven alapította Winfried Herrmann ablakgyártó és Josef Meltl bróker. A vállalkozás az évtizedek alatt Európa egyik legnagyobb hajógyártójává nőtte ki magát, több mint 3500 jacht került ki műhelyeikből. A 30 és 56 láb közötti méretkategóriákban globálisan is piacvezető cég a Bavaria Yachtbau, ami az idei düsseldorfi szakkiállításon mutatta be legújabb modelljét, az SR41-est.

Beleszerettél?

A Wiking Yacht Club segít, hogy a tiéd legyen.

Keresd Varga Miklóst a +36 20 974 5952-es telefonszámon!

ADATLAP

HOSSZ: 13,21 M
SZÉLESSÉG: 3,99 M
MERÜLÉS: 0,7 – 1,05 M
ÖSSZTÖMEG: 9000 KG
LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNY: 2×380 LE
ÜZEMANYAG-KAPACITÁS: 750 L
VÍZKAPACITÁS: 250 L
SZÁLLÍTHATÓ SZEMÉLYEK SZÁMA: 10 FŐ