Skip to main content

Víziók mentén, összkeréken

Miért várjuk a nyarat? Például azért, hogy végigjárhassuk és felfedezhessük a Wiking Horányi Hajógyár által épített és telepített kikötőket a Bodrog és a Felső-Tisza vadregényes vidékein kalandvágyó, minden porcikájában higgadt magabiztossággal és tökéletességgel működő társunkkal, a Magyarországra tavasszal érkező, vadonatúj Subaru Outbackkel!

Létezik egy elitklub az autósvilágban, amit nem a marketinggépezet, hanem a tapasztalat és a szájhagyomány tart össze. Ők a subarusok, akiknek nincs szükségük minimális magamutogatásra sem – minőségre, megbízhatóságra és különleges technikai megoldásokra viszont annál inkább. Bár a legendás japán márka modelljei jó ideje minden téren, így dizájnban és stílusban is megállják a helyüket a prémiumok versenyében, ezeket a gépeket még mindig nem azok veszik, akik a legfrissebb plázatrendeknek kívánnak megfelelni, hanem azok a szerencsések, akiknek volt alkalmuk megtapasztalni a kézzelfogható különbséget talmi és valódi között.

Ahogy mondani szokás, ezekben az autókban még van anyag, miközben a technikai tervezés és a kivitelezés során sem csapkodott a pénzügyi osztály a szakavatott fejlesztők kezére. Az idén piacra kerülő vadonatúj Subaru Outback a hatodik a modellgenerációk sorában, és minden részletén érződik, hogy ezek a mérnökurak – és talán hölgyek is nem ma kezdték a szakmát. Ha Krokodil Dundee-nak megfelelt az éppen huszonöt éve gyártásba küldött első kiadás egyik példánya a rosszfiúk előli menekülésre a zord terepen, mi is örömmel és nem kevés kíváncsisággal várjuk, hogy nekivághassunk majd az ország északi szegletének a ropogósan friss Outbackkel.

Masszív erő

Folyóvizekben gazdag hazánk elsőrangú terep vízitúrázáshoz, azonban, mint mindenhez, ehhez is megfelelő infrastruktúra szükséges. A hajós kiránduló ugyanis ott áll meg, ahol biztonságosan ki tud kötni, és ott költi a pénzét, ahol lehetősége adódik rá, akár egy jól felszerelt kemping, akár egy parti pecsenyesütő igénybevételekor. A Wikingek Horányi Hajógyárában fejlesztett és gyártott polietilén pontonrendszerek – melyekből 2020 nyarán huszonhét darab került telepítésre a Bodrog, a Tisza és a Tisza-tó partján – ideális megállók a biztonságos kikötéshez.

Most, hogy már tudjuk, milyen izgalmas úti célok felé vesszük az irányt nyáron, alig várjuk, hogy az ebben kiváló társnak ígérkező Outbacket is megismerjük.

 A Subarura jellemző legendás kiegyensúlyozottság, a szimmetrikus AWD-rendszer tökéletessége, az álom finom kormányzás és futómű ígérete máris kalandozásra csábít, és lelkesen tervezzük közelgő túráinkat a Ronyva és a Bodrog összefolyásához vagy éppen a Megyer-hegyi tengerszem kies vidékére. A terep nehézségei sem fogják vissza az újabb és újabb célállomások bejelölését a térképen, hiszen a Subaru márkát ismerve biztosak lehetünk benne: az új Outbackbe is beleadtak apait-anyait a tervezők. Az már a gyári előzetesekből kiderül, hogy ez a modell is bivalyerős és rendkívül masszív konstrukciónak ígérkezik, és korszerű boxermotorjának hála, igen takarékosnak is. Rajtunk nem fog múlni, hogy a harmatfriss Subaru Outback hazánkba érkezése egy gyönyörű barátság kezdete legyen, hajós emberek lévén biztosak vagyunk benne, hogy megtaláljuk a közös hangot ezzel a roppant energikus, mozgékony és praktikus autóval. A kihívásokkal teli útvonalat megterveztük a kalandra!

Őrangyal

Addig is, amíg várunk a személyes találkozásra, Tisza menti túránk tervezgetése közben egyre gyakrabban siklik a tekintetünk az Outback prospektusára. Roppant kíváncsian várjuk, hogy élesben is kipróbáljuk az autó EyeSight vezetéstámogató rendszerét, amely nonstop őrködik az utasok testi épsége felett.

Két sztereokamerájával, mintegy második szempárként pásztázza és folyamatosan elemzi a vezető előtti útszakaszt, így az éberségfigyelő funkcióval együtt igazi őrangyalként vigyáz ránk. Az EyeSight képes precízen meghatározni a formákat, a sebességet és a távolságot, és amennyiben veszélyhelyzetet észlel, figyelmezteti a sofőrt – sőt, be is avatkozik, ha szükséges. A Subaru Outback fotóiról átüt az autó kecses, visszafogott eleganciája, az a fajta arisztokratikus kisugárzás, miszerint: „bármit megtehetnék, de nem teszem meg”.

Gondolatainkban szinte kívánkozik az autó a tiszadobi Andrássy-kastély lenyűgözően felújított, pompás környezetébe, ami nyári kirándulásunk egyik leglátványosabb állomása lesz, de éppen úgy el tudjuk képzelni az Outbacket a világ bármely kikötőjének díszeként is, akár munkavégzés, akár naplementében történő andalgás közben. Tulajdonképpen az egész autó egy remekbeszabott jachtra emlékeztet minket, amiben forma és funkció, nagyvonalúság és ízlés, erő, kényelem és biztonság találkozik évtizedes, bevált hagyományokkal. Mi már nagyon készülünk a találkozásra!