Skip to main content
Lehet bármilyen idilli a táj, hívogató egy táborhely, vonzó egy program, érdekes egy település, ha nincs hol kikötni, akkor nincs hol kikötni. Pont. Illetve marad a továbbhajózás. Ez pedig senkinek sem jó. A hajós továbbhalad – legfeljebb benne marad egy „jó lenne, ha…” –, és nem áldoz sem időt, sem pénzt a településre. Majd ahol ki lehet kötni. Ott költ. Ott érzi jól magát, ott fogyaszt, és onnan posztolja világgá a hajós élményeit. Ahol viszont van kikötő, ott az élet is szépen megindul körülötte. Kiköt egy horgászcsónak.

Még egy. Érkezik egy motorcsónak. Aztán egy nyaralóhajó. Más hajó vízisíhúzóval jön, akit egy jet skis kísér. A kikötő lassan egy szigorúan funkcionális térből közösségi térré változik – ideális esetben közösségteremtő erővé is, amely szezonon kívül is érvényesül. Még az a sztereotípia sem igaz, hogy a kikötői élettér kizárólag a tehetőseké: a helyi horgász kis csónakja és a sokmilliós hajó békésen megfér egymás mellett, jó esetben mindkettő gazdája megtalálja a számításait és egymás társaságát. Hiszen itt mindenkit egy dolog köt össze: a hajózás.

A szépségnél több kell

Aki járt már az ország északkeleti vizein, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén, illetve a Tisza-tavon, megerősítheti: elbűvölő, végtelenül nyugodt tájakon csordogál át, melyek különleges vonzerővel bírnak. Ha a Josephine Baker életéről szóló filmben a Loire menti kastélyt „játszó” tiszadobi Andrássy-rezidencia sövénylabirintusában sétálunk, vagy természetvédelmi területen, évszázados fák között andalgunk le a folyóhoz, ahol úszunk is egyet, úgy érezhetjük: kiléptünk a mából. Még ha nem is élhetjük át ugyanazt, mint a főúri família tagjai annak idején, az élmény kortól, státusztól független és lenyűgözően időtlen.

A régióban a történelem kézzelfogható közelségben van Sátoraljaújhelytől Sárospatakig, az izgalmas vízi világot keresőknek a Bodrogzug és a Tisza-tó tartogat nagy élményeket, Tokajt meg aligha kell bemutatni bárkinek is. Ideális a környék kerékpározásra, strandolásra, kajakozásra, kirándulásokra sokat nem kell töprengeni a szabadidő aktív eltöltésén. Aki pedig csak kikapcsolódásra vágyik, annak ott a nap, a víz és a parti zöld.

A fő turisztikai csapásvonalaktól kicsit távolabb levő területeknek minden természeti adottsága megvan ahhoz, hogy odacsábítsák a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. Csak éppen… Csak ennél, mint említettük, több kell. Fejlesztések, programok és mindenekelőtt infrastruktúra. A MAHART nyaralóhajózási programjával igyekszik fellendíteni a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog turizmusát, és ahol nyaralóhajó van, ott kikötőnek is kell lennie. A program egy északi (Tokaj) és egy déli (Kisköre) báziskikötőre épül, de természetesen a bázisok mellett máshol is meg kellett oldani a kikötési lehetőségeket.

Huszonhét új kikötő

A Bodrog, a Tisza és a Tisza-tó partján 2020 áprilisa és szeptembere között 27 új kikötőt vehettek birtokba a hajósok Sátoraljaújhelytől Abádszalókig, melyek egytől egyig a Wikingek által üzemeltetett Horányi Hajógyárban készültek. A Wiking-kollégák a kikötők telepítésekor figyeltek rá, hogy a pontonrendszerek lehetőleg már meglevő infrastruktúrára épüljenek, és több szempontot is figyelembe véve előnyös helyre kerüljenek. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent?

Nemcsak azt, hogy legyen jó a megközelítés, megfelelő a vízmélység, ne okozzon túl nagy galibát uszadékával egy-egy áradás; hanem azt is, hogy az újonnan telepített kikötő környékén legyen könnyen elérhető, már működő szolgáltatás. A hajós komfortérzetét ugyanis alaposan megnöveli, ha helyben van egy csárda, halsütöde, vagy könnyen megközelíthető egy település. A Tisza-projekt kapcsán megépített „kis”, egyenként 36 méteres kikötők mindkét oldalára ki lehet kötni, így azok egyszerre hat-nyolc kishajót is ki tudnak szolgálni.

Wiking kéznyomok

Mit érdemes tudni a Wiking Horányi Hajógyárban készült kikötőkről, azok építéséről és az új vízi megálló előnyeiről? A polietilénből készült úszótestek időtállók, nem korhadnak, nem mennek tönkre, akár évtizedekig is a hajósok és a települések rendelkezésére állhatnak ebből is látszik, hogy hosszú távú befektetésről van szó, melyhez mérten hosszú távú megtérülésre is lehet számítani.

Az egy kézben tartott folyamat tervezés, engedélyeztetés, gyártás, szállítás, telepítés mintegy ezerötszáz-kétezer munkaórát vesz igénybe kikötőnként. Ha egyszer telepítették a kikötőt, az „dolgozni kezd” egyrészt odavonzza a hajósokat, ahol korábban nem álltak volna meg, másrészt akár a szárazföldön érkező turistáknak is ötleteket adhat egy újfajta kikapcsolódáshoz, harmadrészt munkalehetőségeket is teremt. A nyaralóhajók, kedvtelési célú motoros hajók, elektromos hajók, horgászcsónakok, kajakok jövés-menése állandó forgalmat biztosít a kikötőnek és környezetének.

  • ÚJONNAN TELEPÍTETT KIKÖTŐK: SÁTORALJAÚJHELY (RONYVA–BODROG ÖSSZEFOLYÁSA), SÁROSPATAK
  • KEDVENC A VÍZEN: LONG-ERDŐ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET
  • KEDVENC A PARTON: MEGYER-HEGYI TENGERSZEM

Maga a zöld béke. A Bodrog Felsőbereckinél „köszön be” Magyarországra, a holtágakkal tarkított, védett, rendkívül értékes, alföldi erdőtől szokatlan módon élővilágában hegyvidéki jegyeket is mutató Long-erdőn keresztülfolyva ér el Sárospatakhoz, a régió kulturális és történelmi központjához. A turisták többsége Sátoraljaújhelyet és Sárospatakot használja bázisként: előbbi fő vonzereje a Zemplén Kalandpark, utóbbié a Rákóczi-vár, valamint a közeli „országszépe”, azaz a Megyer-hegyi tengerszem.

Alföld és hegyvidék „kézfogója” ez a rész: míg a nyugodt Bodrog békésen folydogál, partra szállva északnak tartva rövid kiruccanással elérhetjük a turisták egyik nagy kedvencének számító zempléni erdőket. A környék – már csak határvidék volta miatt is – nem tartozik a turisták által évről évre lerohant területek közé, ám épphogy ez adja meg a varázsát.

  • ÚJONNAN TELEPÍTETT KIKÖTŐK: TOKAJ–UNIÓ VÍZITELEP, TOKAJ–BELVÁROS
  • KEDVENC A VÍZEN: BODROGZUG (KIEMELKEDŐ TERMÉSZETI JELENTŐSÉGE, HÁBORÍTATLANSÁGA MIATT VÍZITÚRÁZNI ITT KIZÁRÓLAG ENGEDÉLLYEL LEHET!)
  • KEDVENC A PARTON: KOPASZ-HEGY, TOKAJ „KILÁTÓJA”

Gasztronómia? Tokaj. Turizmus? Tokaj. Bor? Nyilván Tokaj. A bő négyezres város a Tisza és a Bodrog találkozása miatt stratégiai fontosságú helyen fekszik. Várát ugyan már csak az emlékezet őrzi, a város szerepe nem csökkent. Turisztikai bázisként szolgál, hiszen egyaránt elsőrangú a vízi, kerékpáros és gyalogos turistáknak, könnyen „váltogathatjuk” a különböző országjárási formákat, már ha nem elégszünk meg azzal, hogy bortúrára indulunk a városban.

Két 2020-ban telepített kikötőt is elérhetünk. Az északabbi, az Unió Vízitelepnél található a környék legfontosabb természeti látványosságába, a Bodrogzugba indított túrák központja lehet, a délebbi (a Bodrog torkolatánál) a belvároshoz esik közel.

  • ÚJONNAN TELEPÍTETT KIKÖTŐK: SZABOLCS, TIMÁR, TISZALÖK, TISZAÚJVÁROS (SZIGET-CSÁRDA), TISZACSEGE, TISZABÁBOLNA, POROSZLÓ (FEHÉR AMÚR HALÁSZCSÁRDA), ABÁDSZALÓK
  • KEDVENC A VÍZEN: TISZATAVI MADÁRREZERVÁTUM (SZIGORÚAN VÉDETT TERÜLET, POROSZLÓRÓL CSÓNAKKAL MEGKÖZELÍTHETŐ)
  • KEDVENC A PARTON : TISZADOB, ANDRÁSSY-KASTÉLY

A 2020-as évben a nyaralóhajó-útvonal Tiszalöknél még „ketté volt vágva”, ám 2021-ben a tervek szerint már végigjárható lesz a teljes tiszai út. A két legészakabbi kikötő, Szabolcs és Timár egymás szomszédai, mindkettő Tokaj vonzáskörzetébe tartozik.

Tiszalök városi rangja és vízerőműve miatt is fontos állomás, az új kikötők közül az itt telepítettől érhetjük el legkönnyebben szárazföldön a környék kiemelkedő látványosságának számító tiszadobi Andrássy-kastélyt. Délebbre Tiszaújváros gyógyfürdőjével csábít, Tiszacsege nagy halászcsárdájával és halászléfesztiváljával, Tiszabábolna szabadstrandjával és a horgászkedvenc Szajlai-holtággal.

A Fehér Amúr Halászcsárdánál kialakított poroszlói kikötő már a Tisza-tó „kapuja” (és újabb turisztikai csomópont, hisz itt áll az új kerékpároshíd, és innen közelíthető meg leggyorsabban a Tisza-tavi Ökocentrum); az abádszalóki pedig a Tisza-tó vízisport-központjába viszi a hajóst.