Skip to main content
Kinek ne fordult volna már meg a fejében tankolásnál, hogy véletlenül nem megfelelő üzemanyagot töltött a tankba? Kivel nem fordult még elő, hogy be akarta indítani a motort, de az egy hangot sem adott? Hányszor hagytuk rajta a világítást az autón, a hajón, amitől aztán lemerült az akksi? De kellemetlen! – sziszegjük jobb esetben. Mázli, hogy az efféle apróságok nem billentik ki komfortzónájából a Wiking Yacht Club motorszerelőjét, Neurohr Vilmost. Ő nem a messziről jött, hanem a sokat látott ember, a Vili.

De kicsoda Vilmos?

Autószerelőként kezdte a pályáját, ám érdeklődésének és szorgalmának köszönhetően a motorcsónak versenysport elitjének háttérstábjában találta magát. Brutálisan tuningolt motorok, elszabadult lóerők, profi hajókezelés előzte meg a wikinges szolgálatát, de az elképesztő ütemű technikai fejlődésnek köszönhetően 20 év után sem unatkozik második és harmadik otthonában, a WYC Hajószervizben és a Wikingek által vezetett Horányi Hajógyárban.

Miközben hajótulajdonosként az ember őszintén reméli, hogy motorhibával talán sosem kell a szervizhez fordulnia, a valóság ennél árnyaltabb: Vilmos munkanapjai a csendes téli időszakban is eseménydúsan telnek. Más kérdés, hogy a leggyakoribb problémák megoldása során bagatellnek tűnő és mesteri szaktudást igénylő helyzetekkel egyaránt találkozik a hajós szezon hétköznapjain. Ha beesik az esővíz a motorba, ha véletlenül vizet engednek a tanknyílásba, ha elmegy a hűtés vagy kifogy az olaj, Vilmos színre lép, átveszi az irányítást, és mint Mr. Wolf, a Ponyvaregény problémamegoldója, elsimítja a ráncokat, megjavítja, ami javítandó.

Tapasztalatával Dunát lehetne rekeszteni, csakhogy a hajómotorok mosolygós doktora vallja: 20 év elteltével is folyamatosan belefut korábban nem tapasztalt hibákba, mert bár sok mindent látott már, a fejlesztéseknek köszönhetően mindig lesznek újabb és újabb kihívások.

Gondolkozz!

A legegyszerűbb munkafolyamat során Vilmos a komputeres diagnosztika alapján elvégzi a szükséges javítást, és minden rendben. A szervizes munka azonban korántsem mindig papírforma szerinti rajt-cél győzelem, gyakran előfordul ugyanis, hogy a motor a hibakód eltűnése után továbbra sem indul. A nagy fejtörés, a szerviz igazi élete ekkor kezdődik, és Vilmosban is ekkor teljesedik ki a motordoktor: ő lesz a diagnoszta, a detektív, hiszen ki kell nyomoznia, ki kell kísérleteznie, mi okozhatja a problémát, amit aztán persze orvosol is.

„Egy régi hajó új motort kapott, egy Volvo D3-ast, ami olykor leállt – eleveníti fel egy sokórás kihívás történetét Vilmos. – A tulajdonos küzdött vele egy darabig, végül elhozta hozzánk, a Wiking Yacht Club Hajószervizébe. A diagnosztika nem jelzett hibát. Az indokolatlan motorleállást alapvetően az üzemanyagrendszer hibája produkálja, ezért ilyen probléma esetén először azt vizsgáljuk át alaposan.

Megtettük. Csakhogy itt más okozta a gondot: nem gyári leállítórelét tettek a motorba, amely nem bírta a szerkezet saját rezgését. A rezgés miatt a relé időnként megszakította az áramkört, ami a motorkomputert működtette, így pedig leállt a motor. Mivel a komputer a folyamatot úgy értelmezte, mintha a gyújtáskapcsolóval kapcsolták volna le a motort, ezért nem jelzett hibát. A leállítórelé kiadta a parancsot a komputernek, hogy le kell állni, az pedig leállt. Az alapvető gond az volt, hogy eredendően szakszerűtlenül szerelték fel a vezérlőpanelt, amelybe ráadásul nem gyári relét raktak.

Mi alapján jöttem rá a hibára? Ebben az esetben a hatodik érzék működött, és persze hajtott a kíváncsiság.

Hogy mi a tanulság? Motorbeszereléskor és hibaelhárításkor – ahogy az autószerelő NEM hajómotor szerelő – célszerű szakszervizhez fordulni, alkatrészcsere esetén pedig érdemes gyári alkatrészt használni.

NEUROHR VILMOS

ÉLETKOR: 57 év
SZAKMA: Autószerelő
WIKING – KOLLÉGA: 20 éve

Óvd a motort!

A rendszeres, időszakos szervizelés ellenére is előfordulhat, hogy a hajó soron kívül a szervizben köt ki, ám Vilmos szerint hajótulajdonosként sokat tehetünk azért, hogy ez minél ritkábban következzen be. A hajó olyan, mint a gyermekünk – óvjuk, odafigyelünk rá, folyamatosan gondoskodunk a jól létéről.

Vilmos szerint a vezetéstechnikánkon mindig csiszolhatunk: a profi oktatóktól vett különórákért nemcsak a hajónk utasai, hanem a motor is hálás lesz.

A vezetéstechnika szerepe az utolérő farhullámoknál emelhető ki, valamint azoknál az eseteknél, amikor alacsony vízállásnál a propeller vagy hajtómű leér a fenékre. Azzal is gyorsan hidegre tehetjük a motorunkat, ha a gyorsulási szakaszon túl is full gázon járatjuk.

Mit érdemes megfogadni? Talán azt, hogy a kevesebb néha több, ami igaz a motor élettartamát illetően is.

Tippek a hajómotor megóvásáért:

Mik a teendők, ha meghosszabbítanánk a motor várható élettartamát?

  • Ahogy a gyártók is előírják, minden indulásnál fordíts öt percet az olajszint ellenőrzésére.
  • A szezon végén ne feledkezz meg a szakszerű téliesítésről.
  • A vízre tétel előtt szervizes szakemberrel ellenőriztesd a motor és az olaj állapotát.