NŐNAPI PROGRAM BUDAPESTEN
Nőnapi ajándékötletek a Wikingektől!
2019-02-20
gyugyis bistro 13 80x80 - Hajóépítés a Wiking Yacht Clubnál
Kikötői élet Budapesten
2019-04-10
29792832 1726402654083697 1229219805815137722 n - Hajóépítés a Wiking Yacht Clubnál

HAJÓÉPÍTÉS A WIKING YACHT CLUBNÁL

HA HAJÓT VÁLASZTANI SEM EGYSZERŰ, AKKOR HAJÓT ÉPÍTTETNI MÉG BONYOLULTABBNAK TŰNIK. MEGFELELŐ SZAKEMBEREKKEL KÖRÜLVÉVE PEDIG NEM KELL TŐLE TARTANI, AZ ELSŐ TERVEKTŐL SZÁMÍTOTT MÁSFÉL ÉV MÚLVA RÁADÁSUL VÍZRE IS BOCSÁTHATJÁTOK AZT.Ha számtalan különböző méretű, formájú, felszereltségű és gyorsaságú hajó van a piacon, akkor miért akarnak néhányan mégis egyedi tervezésű hajót építtetni? – merülhet fel a kérdés jogosan, a válasz pedig teljesen logikus. Azért, mert rendhagyó igényeik vannak – például sétahajózásra, vízi (tömeg)közlekedésre, vagy rendezvényekre szeretnék használni azt a bizonyos hajót. Ilyet pedig már sokkal nehezebb katalógusból rendelni, szerencsére azonban van megoldás. A Wiking Marinának ugyanis hajóépítésben, illetve azok üzemeltetésében is komoly tapasztalatai vannak.„SZERETÜNK HAJÓT ÉPÍTENI” „Szeretünk hajót építeni, szeretjük ennek a teljes folyamatát az igényfelméréstől kezdve az első tervek megrajzolásán át a megépítésig, illetve vízre bocsátásig” – árulja el Hodács Levente. Mivel a magyarországi hajóépítés évtizedekkel ezelőtt minimálisra szorult vissza, ezért is fontos a tudás frissítésével kezdeni a tervezést.

Már a legelején fontos tudni, milyen anyagokban és milyen megmunkálási technológiákban lehet gondolkodni, illetve melyek lesznek azok a megoldások, amik kedvező üzemeltetést eredményeznek majd. Mindezeket az ügyfeleknek is részletesen el kell mondani, ami sok időt vesz el, de fontos része a tervezésnek. Maga a hajóépítés szekciónként máshol zajlik, hiszen nem egy helyen vannak a legjobb hajóépítő szakemberek az országban.A Wiking Marina szakemberei gyakran járnak külföldi hajógyárakban, így tisztában vannak azzal, hogy ott milyen feltételekkel vállalnak egy hajóépítést. „Amikor 2015ben ellátogattunk egy német hajógyárba, akkor ők 2019-nél látták erre az első szabad időpontot a naptárukban. Nyugaton már komoly piaca van a hajóépítésnek, ez a hullám pedig, reméljük, idővel hozzánk is elér” – osztja meg tapasztalatait Hodács Levente. Egyedi megrendelésekről és igényekről lévén szó, a hajóépítés pontos időhosszát nehéz előre megmondani. A tervezés többnyire kettő-négy hónapot vesz igénybe, a szükséges engedélyek beszerzése és kivitelezés pedig további 11-13 hónap, azaz a teljes folyamat nagyjából másfél év. Mivel egy hajót hosszabb időre vesznek, mint mondjuk egy autót, a tervezésnél is figyelembe kell venni olyan szempontokat, amik lehetővé teszik majd a későbbi átalakításokat.TÚL A 30 EZER ÜZEMÓRÁN A Wiking Marina eddig elsősorban saját üzemeltetésre épített hajót. Legutóbbi ilyenjük egy 31 méter hosszú, 10 méter széles alumíniumkatamarán volt, amit főleg rendezvényekre használnak. A kialakítása is ennek megfelelő: 110 embert lehet rajta kényelmesen megvacsoráztatni, a katamarán felépítése pedig lehetőséget nyújt egy légtérben leültetni sok embert. A test kialakítása miatt ráadásul kisebb az ellenállása, így gazdaságosabban üzemeltethető.

Nem csak a saját hajók építéséről, de azok üzemeltetéséről is komoly tapasztalatokkal bír a Wiking Marina. Az a három hajó, amit 2013 óta építettek, mostanra több mint 30 ezer üzemórát ment, a menetrend szerinti karbantartáson kívül pedig semmilyen váratlan szerelési munkát nem igényelt ezalatt. Ezen is felbuzdulva most épül a negyedik hajó, az ötödik pedig a tervezőasztalon van.

MI LESZ A DUNAI TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL?

A szakemberek évtizedek óta egyetértenek abban, hogy Budapest tömegközlekedésében a Dunát jobban ki kell használni. „Ha megnézzük, hogy a Kopaszi-gáttól az Árpád hídig autóval 50 perc a menetidő, és mellétesszük, hogy egy 40 km/órával haladó hajóval ez kevesebb mint negyed óra lenne, akkor nem kell több magyarázat arra, miért lenne jó ez a budapestieknek. Egy jól működő dunai hajórendszer ráadásul nagy segítség lenne az agglomerációból ingázóknak is – világít rá Hodács Levente. – A budapesti személyszállító hajók átlagéletkora ma 40 év körül van, vagyis hamarosan időszerűvé válik ezek lecserélése, ez pedig mindenképpen bizakodásra adhat okot.”

 
 

Ha hajót választani sem egyszerű, akkor hajót építtetni még bonyolultabbnak tűnik. Megfelelő szakemberekkel körülvéve pedig nem kell tőle tartani, az első tervektől számított másfél év múlva ráadásul vízre is bocsáthatjátok azt.