Skip to main content
Mi van a vízen, és mi van a vízen túl? A „Mit lehet itt csinálni?” kérdést néha még a legjobban felkészült (vízi)túrázók is felteszik maguknak. A Wiking Yacht Club által fejlesztett DunApp mobilapplikációban ők is megtalálják a választ. Útikalauz a telefonon, telefon a zsebben. Indulhatunk!

Elindulunk

Esztergomból, a cél Nagymaros. A Dunakanyar leglátványosabb részét járjuk be. Sokaknak aligha kell bemutatni az útvonalat  a bal parton a határon túl a Burda, majd Szob, az Ipoly torkolata, Zebegény, a jobbon Pilismarót és Dömös tűnik tova, balról a Hegyes-tető és a Szent Mihályhegy tömbje a Remetebarlanggal, jobbról a Hideglelősreszt és távolabbról a Prédikálószék néz le ránk, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység legjobb dunai kilátásait felkínálva.

De milyen programokat tudunk szervezni, ha nem csak a tájban szeretnénk gyönyörködni? Van-e a közelben jetskizési vagy más vízisportolási lehetőség, bulihelyszín, kijelölt bográcsozó hely, vagy 24 órás őrzés, ha kell?

Súgó, ami mindig kéznél van

Az előbb említett dilemmák felés megoldásában segít a Wiking Yacht Club által fejlesztett, Android és iOS-okoseszközökre egyaránt ingyenesen letölthető DunApp mobilalkalmazás. A fenti példánál maradva: a DunApp egyből „súg”, miszerint legnagyobb folyónkkal másképp is megismerkedhetünk, mint ahogy azt addig gondoltuk. Az applikációt letöltve ugyanis könnyen megtaláljuk a túlpart tudásközpontját (Börzsöny Múzeum, Szob), elindulhatunk túrázni (Dömös, Rám-szakadék; Szokolya Királyrét, erdei látogatóközpont, az újonnan átadott kilátó, no meg a kisvasút is újraindul), válthatunk egy kicsit extrémebb terepre (Visegrád, Bobpálya; jet ski Nagymaroson) vagy épp kereshetünk magunknak büfét, szállást, kávézót, cukrászdát és éttermeket.

Akár kombinálhatjuk is az erdei sétát, a kilátást és a gasztroélményt (Vaskapu Menedékház, Esztergom; Nagyvillám Étterem, Visegrád), ha partra szálltunk, de felkutathatjuk a szállásokat, meg – nézhetjük a programok között, hogy épp milyen gasztronómiai, kulturális vagy éppen sporteseményeket rendeznek a folyó két partján, na meg attól távolabb.

Könnyűszerrel tervezhetünk akár többnapos programokat is, maximálisan kihasználva a DunApp kínálta lehetőségeket  és az appban hamarosan elérhető kedvezményeket!

Tervez és mutat

A programtervezésen túl a GPS-alapú applikáció közvetlenebb módon is segíti a dunai hajósokat. A felhasználók könnyen megtalálják a sólyázási, daruzási lehetőségeket, látják a folyamkilométereket, a bóják elhelyezkedését és a kijelölt hajózási útvonalat. Részletekbe menően tájékozódhatnak a dunai kikötőkről és azok szolgáltatásairól, előre megrendelhetik hajójuk tankolását, miközben már kereshetik is a vízisportolásra alkalmas szakaszokat, ahol vízisízni, vagy akár jet skizni is tudnak. Igen, a DunApp az éttermek, szállások és szabadidős programok mellett a vízisportolási lehetőségeket mint helyszíneket is tálcán, vagyis mobilappon kínálja.

Közösségépítés

Gyakran attól érzünk valamit igazán a sajátunknak, ha magunk is hozzájárulhatunk annak létrejöttéhez, működéséhez. A DunApp is közös kincsünk: bárki aktív formálója lehet, az app ugyanis a regisztrációt követően lehetővé teszi, hogy a magyarországi Duna szakaszon tapasztalatainkat köztük a veszélyzónákat és azok elkerülésének javaslatát megosszuk hajóstársainkkal.

Nem véletlen, hogy bő fél évvel az indulását követően a DunApp Facebook oldala összetartó, erős közösséggé fejlődött, ahol a felhasználók a minőség mellett egymásra is figyelnek. Az alkalmazás egyik leghasznosabb és a közösség összetartozását erősítő funkciója a közösségi veszélybejelentő, amely segítségével a hajósok a közlekedési appokhoz hasonlóan jelezhetik társaiknak a veszélyes helyeket és helyzeteket, és annak elkerülésére javaslatot is tehetnek.

Konkrét példákkal élve: a zátony, a kőgát, az alacsony vízállásnál gondot okozó homokpad, a bójaátrendezések, a figyelmeztetések a sportolásra kijelölt területeknél egytől egyig „felkiáltójeles” tételek, melyek kapcsán akár a „piros gombot” is megnyomhatjuk szó szerint, az applikációból ugyanis havária esetén segélyhívást is indíthatunk. De ezzel még mindig nem értünk az app által nyújtott szolgáltatások végére: ha szükségünk van rá, a Hajózási Szabályzat is elérhető az alkalmazásban, melynek fejlesztői a külföldi hajósokra is gondoltak, a DunApp ugyanis a magyar mellett angol nyelvű verziót is kapott.

Folytassa, app!

Bár a Dunáról kapta a nevét, az alkalmazás ajánlatai nem korlátozódnak a folyó partjaira. Már most Bázakerettyétől Algyőig, Villánytól Egerig, termálfürdőktől pincészetekig járhatjuk be virtuálisan az országot, az igények és a hajós közösség visszajelzései alapján pedig a fejlesztések folytatódnak: az alkalmazás szezonon kívül (de ha akarjuk, szezonban is) országos turisztikai appként működik vízen és szárazon, nyáron és télen, az év 365 napján.