Skip to main content

HOGYAN JELENTKEZZ A TANFOLYAMRA?

Töltsd ki az ONLINE jelentkezési lapot, amit megtalálsz a weboldalon a „JELENTKEZÉS” gomb alatt. Válaszd ki a neked tetsző időpontot, a hajóvezetői tanfolyam típusát és töltsd ki a kért adatokat. A tanfolyam összegét leggyorsabban ONLINE felületünkön bankkártyával, vagy banki átutalással tudod kifizetni. Készpénzes befizetésre irodánkban (1033 Budapest, Hajógyári-sziget 606.) van lehetőséged személyesen, munkanapokon 9.00 – 16.00 óra között. 

Ha megtörtént a jelentkezés és a képzés összegét is kifizetted, figyeld e-mail fiókodat, mert a szükséges információk E-MAILEN fognak érkezni! Miután a képzések online formában történnek, a hasznos és fontos információkról, vizsgaidőpontokról e-mailben, illetve weboldalunkon tájékoztatunk.

A vizsgaidőpontok esetleges változása, a gyors és hatékony kapcsolattartás igényét követeli meg, ezért az e-mail címedben, telefonszámodban történt változásokat kérünk, azonnal jelezd felénk.

MIT HOZZ MAGADDAL AZ ELSŐ ELMÉLETI OKTATÁSRA?

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat az első elméleti oktatási napra feltétlenül hozd magaddal:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány
 • Hajóvezetői jogosítvány – Ha már valamelyiket (belvízi motorost vagy vitorlást) megszerezted
 • Orvosi alkalmassági igazolás – Ezt az első órán is elvégeztetheted
 • Nyilatkozat úszástudásról 
 • Aláírt Felnőttképzési Szerződés 
 • Kitöltött és aláírt jelentkezési lap 

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat megtalálod weboldalunkon a „JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA” menüpont alatt.

HOGYAN JUTSZ HOZZÁ A TANANYAGHOZ?

A tanfolyam távoktatásos formában történik, ezért a nyomtatott tananyagot az első – és egyben egyetlen – személyes részvételedet igénylő elméleti órán kapod meg. Az online tananyag, az oktatásodat segítő EOR-rendszer, valamint a Skype órák elérhetőségének díja 15 000 Ft, melyet az első – és egyetlen – elméleti oktatáson készpénzben vagy bankkártyával tudsz az oktató részére közvetlenül befizetni.

MIT KELL VINNEM MAGAMMAL AZ ELSŐ VIZSGÁRA?

Minden vizsgára érvényes személyi igazolványt kell bemutatni. Az NKH által küldött e-mailben fogod megkapni a pontos időpontot. A vizsga kezdete előtt 15 perccel kérünk, érkezz meg a vizsga helyszínére. Ha késel a vizsgáról, akkor sajnos nem fognak beengedni!

HOL SZEREZHETSZ ORVOSI ALKALMASSÁGI IGAZOLÁST?

Orvosi alkalmassági igazolást a háziorvosodtól tudsz kérni a weboldalunkon letölthető formanyomtatvány segítségével („JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA” menüpont alatt), vagy ha nincs kedved és időd sorban állni, akkor az első elméleti oktatási napon kihelyezett orvosunknál is el tudod ezt intézni. Az orvosi alkalmassági igazolás díja 7 500 Ft, melyet kérünk, hogy készpénzben hozz magaddal. 

MILYEN DÍJAKKAL SZÁMOLJAK?

A tanfolyam díján felül az alábbi költségekkel kell számolnod:

 • E-tananyag: 17 000 Ft │ 3 hónapra
 • Orvosi alkalmassági igazolás: 7 500 Ft
 • Okmánykiállítási díj: 13 000 Ft
 • Vizsgadíj │A tanfolyam típusának megfelelő összeg

A vizsgadíjat a jelentkezéssel egyidőben, a további költségeket pedig az első személyes, elméleti képzésen van lehetőséged megfizetni.

Hajóvezetői engedélyed okmány díját a sikeres gyakorlati vizsgát követően az NKH ügyfélszolgálatán a jogosítvány kiváltásakor készpénzben vagy banki átutalással az NKH-nak tudod majd fizetni.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM TUDSZ MEGJELENNI A VIZSGÁN?

A vizsgaidőpont előtt 3 munkanappal van lehetőség a vizsga lemondására/halasztására.  Ha ennél rövidebb idő alatt mondod le a vizsgát, vagy egyszerűen csak nem jelensz meg a vizsga időpontjában, úgy pótvizsgadíj megfizetésével van lehetőséged újra vizsgára jelentkezni.

A gyakorlati vizsgára 18 hónap áll rendelkezésedre a sikeres elméleti vizsga dátumától számítva. A 18 hónap leteltét követően, ha nem tettél sikeres gyakorlati vizsgát, úgy az elméleti vizsgád és képzési igazolásod is semmissé válik, és csak új hajóvezetői tanfolyam elvégzésével futhatsz újra neki a vizsgának.

Ha betegség miatt hiúsul meg a vizsgán való részvételed, akkor orvosi igazolás ellenében nem kell pótvizsgadíjat fizetned.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM SIKERÜL VALAMELYIK VIZSGÁD?

Elméleti és gyakorlati pótvizsgára való bejelentkezés csak befizetett vizsgadíjjal és pótvizsga jelentkezési lappal lehetséges, amit kollégánktól tudsz kérni. A pótvizsgadíjnak meg kell érkeznie hozzánk a vizsgaidőpontot megelőzően 10 munkanappal. A pótvizsgára lejelentés NEM automatikus, neked kell telefonon vagy e-mailen jelezned, hogy mikor szeretnél pótvizsgázni. A pótvizsga időpontokról is telefonon vagy e-mailben tudsz érdeklődni. 

MEGVAN AZ ELMÉLETI VIZSGÁD. HOGYAN TOVÁBB?

Ha sikeres elméleti vizsgát tettél, kérünk, hogy vedd fel velünk telefonon a kapcsolatot, hogy be tudjunk jelenteni a gyakorlati vizsgára. Ha már régebben tettél sikeres elméleti vizsgát és már csak a gyakorlati vizsgád hiányzik, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk egyeztetni a gyakorlati oktatást illetően, illetve bejelentünk a vizsgára, hogy mielőbb megszerezhesd hajóvezetői jogosítványod. 

SIKERESEN LEVIZSGÁZTÁL. HOGY LESZ HAJÓVEZETŐI JOGOSÍTVÁNYOD?

Ahogy a gyakorlati vizsga előtt is elmondják, a sikeres vizsgát követő 1 hét múlva kérünk, hogy személyesen fáradj be az NKH Ügyfélszolgálati Irodájába (1033 Budapest, Polgár utca 8-10. E. épület), ahol 13 000 Ft megfizetésével, az eredeti orvosi igazolás benyújtásával, személyi igazolványod bemutatásával és egy darab (kombinált csomag esetén 2 db) színes, 3×4 cm-es igazolványkép benyújtását követően kézhez kapod ideiglenes hajóvezetői engedélyed. Az eredeti hajóvezetői jogosítvány postai úton fog érkezni kb. 1 hónapon belül.

TAVALY VIZSGÁZTÁL ELMÉLETBŐL. VAJON MEDDIG ÉRVÉNYES?

A sikeres elméleti vizsga 18 hónapig érvényes. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy gyakorlati vizsgát tegyél és megszerezd hajóvezetői engedélyed. Ha több mint 18 hónap eltelt, úgy meg kell ismételned a tanfolyamot, és újból vizsgáznod kell elméletből és gyakorlatból egyaránt.

MIRE SZÁMÍTS A GYAKORLATI OKTATÁSON?

MOTOROS és VITORLÁS oktatáson egyaránt készülj fel az időjárásnak megfelelő ruhával. Ha hűvösebb van, legyen nálad melegebb ruha, szél- és esőálló kabát, sapka és egy vékonyabb sál.

Meleg időben legyen nálad naptej és víz, hiszen a vízen erősebb az UV sugárzás és az is fontos, hogy megfelelően hidratálj.

VITORLÁS oktatás esetén előfordulhat szélcsend, ezért az időpontokat is úgy érdemes megválasztani, hogy bőven legyen idő felkészülni a vizsgára, bekalkulálva az esetleges szélcsendes alkalmakat. HA az időjárás miatt meghiúsul a gyakorlati oktatás, azt természetesen pótdíj megfizetése nélkül pótolhatod.

MEDDIG ÉRVÉNYES A HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLYED?

A kedvtelési célú kishajóra vonatkozó vezetői engedély akkor jár le, amikor az egészségügyi alkalmasság lejárt, vagy papír alapú okmány esetén beteltek az egészségügyi alkalmasságra vonatkozó rovatok.

LEJÁRT A HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLYED. HOGYAN CSERÉLD?

A lejárt, kedvtelési célú kishajóra vonatkozó engedélyt az alábbi, NKH oldaláról letölthető nyomtatvány kitöltésével, valamint az egészségügyi alkalmasság igazolásával kell kezdeni. Ehhez szükséges lesz a lejárt hajóvezetői engedélyed, egy szabványos, 3,5 cm x 4,5 cm méretű, színes igazolványkép, érvényes személyi igazolványod és lakcímkártyád, valamint 13 000 Ft okmánykiállítási díj átutalása vagy készpénzben történő befizetése. Az új okmányt kb. 14 napon belül postai úton küldik ki részedre. Az áthidaló időszakra ideiglenes engedélyt állítanak ki, amely a kártya formátumú, új hajóvezetői okmányod megérkezéséig, de max. 60 napig érvényes Magyarország területén.

A HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLY MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK MENETE:

 • Töltsd le és töltsd ki a nyomtatványt: https://www.nkh.gov.hu/dokumentumtar/pdf-elonezet/-/p/44753/adatlap-nemzetkozi-kedvtelesi-celu-kishajovezetoi-okmany-kiadashoz-cserejehez-potlasahoz-xls
 • A 2. oldalon lévő Orvosi Igazolást töltesd ki és bélyegeztesd le a vizsgálatot végző orvossal.
 • Személyesen fáradj be az NKH ügyfélszolgálatára és nyújtsd be:
  • a kérelem egy eredeti példányát
  • az egészségügyi alkalmasságod igazolását
  • lejárt hajóvezetői engedélyed
  • 1 db szabványos, 3,5 cm x 4,5 cm méretű, színes igazolványképed
  • érvényes személyi igazolványod
  • lakcímkártyád
  • aláírásod, ami az adatok helyességét igazolja, és új okmányodra kerül, valamint szükséges
  • 13 000 Ft okmánykiállítási díj, melyet előzetes banki átutalással, vagy az NKH budapesti ügyfélszolgálatán személyesen, készpénzben fizethetsz be.

Tekintsd meg hajós képzéseinket!